Zomer: de vakantie van Catrien Scheers (Fast Lines)

In onze zomerreeks doen we deze week de vakantieplannen uit de doeken van bekende mensen uit de maritieme en logistieke sector. Vandaag: Catrien Scheers, CEO van Fast Lines Group over reizen met een open geest, avontuur en vooral lekker eten.

Eind juli trekt Catrien Scheers, Maritieme Figuur van het Jaar 2021, er een weekje opuit. Samen met vrienden rijdt ze naar Montélimar, een gezellig stadje ten zuiden van Valence in Frankrijk. “Toen de kinderen nog klein waren, gingen we al geregeld met bevriende koppels en hun kinderen op vakantie. We huurden een huisje met een tuin en gingen wandelen of fietsen. Onze jongste zoon vond dat altijd zo’n leuke vakanties dat we dat zijn blijven doen, en hij gaat dit jaar ook mee”, vertelt ze. “Vorig jaar hebben we ons door COVID-19 ‘verscholen’ in ons huisje, maar eigenlijk was dat heel fijn. We hebben echt genoten in onze bubbel.”

Afwisseling

Als Catrien op reis is, gaat ze graag op ontdekking. “Ik kan zowel genieten van rustig een boek lezen aan het zwembad als met de kinderen de stad intrekken. Ik hou ervan om lekker te gaan eten en lokale gerechten te proberen. Als we een verre reis maken, proberen we ook altijd iets avontuurlijks te doen. Zo zijn we al gaan canyoningen in Frankrijk en whitewaterraften in IJsland. Er zijn er al weleens een paar uit de raft gekatapulteerd. Dat is best heftig, maar superplezant."

Eenmaal in vakantiemodus, trekt ze de stekker eruit. “In het verleden zocht ik zelfs bewust naar plekjes waar we een slechte internetverbinding hadden zodat we ons echt al gedisciplineerd moesten verplaatsen om ergens connectie te hebben. We checkten dan een keer per dag hoe alles zat, anders blijf je werken."

Private time

Een keer per jaar trekt ze er alleen opuit met haar echtgenoot (medebestuurder Yvan Vlaminckx) voor een beetje ‘private time’. “Ik had een reis geboekt en zei: ‘Ofwel ga je mee ofwel neem ik iemand anders mee’”, lacht ze. “We zijn toen naar Marrakesh gegaan. Yvan vond dat zo plezant dat het sindsdien de gewoonte is geworden om om de beurt een reis te regelen als verrassing voor de ander.”

Go with the flow

“De laatste keer zijn we een week naar De Panne gegaan”, gaat ze verder. “We hebben toen ook studenten van de Technische Universiteit Delft in Antwerpen meegenomen die deelnamen aan een liftwedstrijd. Het moet niet altijd strak gepland zijn. Ik reis graag met een open geest en laat de dingen op mijn pad komen. 99% van de mensen zijn van goede wil. Je mag daarom op reis niet te angstig zijn, maar je moet wel je intuïtie blijven volgen."

Opvoeding

Ook op vakantie stroomt het water in haar bloed. “Ik zal niet per se naar een havenstad trekken, maar als er een haven is, plan ik wel een bezoekje. Ik denk dat dat normaal is. Mijn vader heeft altijd in de shipping gewerkt. Toen ik jonger was, waren de reizen meestal business-georiënteerd en mocht ik vaak mee naar Portugal. Mijn ouders hebben me altijd een open blik willen geven op de wereld. We gingen samen op reis naar Amerika of Afrika. Toen ze beiden waren gestorven, dacht ik: ‘Hoe kan je je kinderen goed opvoeden zonder ze rot te verwennen? Ik geloof dat dat kan door mooie reizen te maken en ze andere culturen te laten zien. De ene keer slapen we in een luxehotel, de andere keer in een tent. Voor de kinderen is dat allemaal gelijk. De laatste keer zijn we samen naar Namibië geweest. Daar zie je sterk de gevolgen van de droogte, heel schrijnend.” 

Shanghai

Catrien houdt ook mooie herinneringen over aan Peru, Pakistan, Canada, Australië en Japan. Ook China maakte indruk. “Ik ben er al verschillende keren naartoe geweest voor het werk, meestal op missie voor Port of Antwerp of voor de breakbulkbeurs. De eerste keer dat ik aankwam in Shanghai, was ik echt verbaasd. Het is het summum van kapitalisme."

Reiskoffer

Is ze als vakantieganger doorheen de jaren veranderd? "Ik ben hopeloos in organisatie en ben altijd wel iets kwijt. Onderweg naar het vliegtuig slaag ik er wel eens in om lang te zoeken naar mijn reispas of om mijn boardingkaart te verliezen. Uiteindelijk vind ik alles wel terug, maar die warrigheid is soms wel vermoeiend. Vroeger geraakte ik heel gestresseerd om iets te vergeten. Op een bepaald moment heb ik besloten dat de vakantie begint vanaf het moment dat ik mijn koffer begin in te pakken. Dat is een heel ander gegeven."

Julie Desmet