Zeebrugge wint eerste award ‘Ferryhaven van het Jaar’

Op de Ferry Shipping Summit in Amsterdam is Zeebrugge bekroond tot ‘Ferryhaven van het Jaar’. Het was de eerste keer dat op dit jaarlijkse Europese congres awards werden uitgereikt.

Deze week vergaderde in Amsterdam de Europese scheepvaartsector op de Ferry Shipping Summit, een initiatief van de gespecialiseerde website Ferry Shipping News. Naast de gebruikelijke bijeenkomsten, toespraken, panelgesprekken en een beursgedeelte, werden voor het eerst awards uitgereikt. De eerste trofee voor ‘Ferryhaven van het Jaar’ was weggelegd voor Zeebrugge. Gedelegeerd bestuurder Joachim Coens (links) van het havenbestuur MBZ kreeg een aandenken overhandigd door organisator Frans Baud (rechts) van maritieme dienstverlener KSVA.

De jury motiveerde de keuze: “Zeebrugge is bij uitstek een efficiënte rorohub voor uiteenlopende goederenstromen. Het is een moderne haven voor zowel korte lijnen (shortsea) als voor de allergrootste schepen op de lange omvaart (deepsea). De haven verbindt Scandinavië, de Baltische Zee, het Verenigd Koninkrijk en het Iberische schiereiland. Door de centrale ligging en de connecties met tal van Europese havens en het hinterland, speelt Zeebrugge een sleutelrol als logistiek centrum voor Europese en wereldwijde distributie. Bovendien kunnen de belangrijkste ferryoperatoren ter wereld er rekenen op een professionele bediening.”

Ierse ‘Ferry van het Jaar’

De prijs voor ‘Ferry van het Jaar’ ging naar een nieuw roroschip van Irish Ferries. De ‘W.B. Yeats’, genoemd naar de iconische Ierse dichter, werd gebouwd op de Duitse werf FSG (Flensburger Schiffbau Gesellschaft).

Dit roroschip werd ontworpen met een maximale flexibiliteit  in gedachten, voor gebruik op zowel de korte route over de Ierse Zee als voor de lange route tussen Ierland en Frankrijk. Het is ook voorbereid op een omschakeling van stookolie naar lng als brandstof.

Roel Jacobus