Yang Ming sust klanten na publicatie van rode cijfers

De Taiwanese rederij Yang Ming heeft vorig jaar een verlies van 492 miljoen dollar geleden en moet nu alle zeilen bijzetten om de markt gerust te stellen dat er geen nieuw Hanjinscenario in de maak is.

Hoewel Maersk bijna zes keer en CMA CGM bijna vier keer groter is dan Yang Ming, heeft de Taiwanese carrier toch een groter verlies geleden. In vergelijking met 2015 is het tekort van de achtste grootste containerrederij ter wereld ongeveer verdubbeld.

Onmiddellijk na de publicatie van de barslechte resultaten wezen financiële analisten op het feit dat Yang Ming al sinds 2013 verlieslatend is en mogelijk binnenkort weer maar eens nieuw en vooral veel kapitaal zal nodig hebben om overeind te blijven. Anderen zeggen dat de Taiwanese carrier de failliet verklaarde Zuid-Koreaanse rederij Hanjin Shipping heeft opgevolgd als containerrederij met de meest belabberde balans.

Mededeling

In een mededeling aan de klanten geeft Yang Ming toe dat 2016 een slecht jaar was, waarbij de carrier ook zelf getroffen werd door het omvallen van alliantiepartner Hanjin. De rederij voegt er onmiddellijk aan toe geen betalingsachterstanden te hebben. Voor de toekomst ziet Yang Ming bemoedigende signalen.

Dat de lijnvaart het ergste achter de rug lijkt te hebben, blijkt volgens de rederij uit de cijfers. Het verlies in het laatste kwartaal van vorig jaar kon beperkt worden tot 62 miljoen dollar, wat al fors minder is dan het tekort van 151 miljoen dollar uit het derde kwartaal. De deelname in THE Alliance en de schaalvoordelen die de nieuwe schepen van 14.000 teu opleveren, zullen Yang Ming helpen om de kosten verder te drukken.

Kapitaal

De rederij heeft naar eigen zeggen onlangs nog 54,4 miljoen dollar vers kapitaal opgehaald door de uitgifte van nieuwe aandelen die door zes investeerders werden gekocht. Een ervan is het National Development Fund (NDF) van de Taiwanese overheid, dat nu een belang van 6,39% in de carrier heeft. Het totale belang van de overheid in de rederij bedraagt nu 36,62%. Yang Ming verwacht dat dit aandeel nog zal vergroten omdat er nog uitgiftes van nieuwe aandelen zullen (moeten) volgen.

Stefan Verberckmoes