X-Press zet feederdienst voor ACL in de steigers

X-Press Feeders heeft een containerschip met een capaciteit van 658 teu gehuurd voor een nieuwe dienst tussen Göteborg en Antwerpen, waarvan Atlantic Container Line (ACL) de belangrijkste gebruiker wordt.

De feeder in kwestie is de ‘Hanni’ die zopas een charter voor North Sea Container Line heeft beëindigd, en nu koers zet naar Zweden voor een eerste afvaart uit Göteborg naar Antwerpen op  maandag 22 januari.

De ‘Hanni’ wordt op woensdag 24 januari aan de Antwerpse hub van Grimaldi aan het Verrebroekdok verwacht (foto) om er de Zweedse exportlading voor de dienst van de Grimaldi-dochter ACL naar de oostkust van Noord-Amerika te lossen voor transhipment. Op vrijdag zal de feeder terug vertrekken op de Antwerp Euroterminal (AET, een joint venture van Mexico Natie en Grimaldi) met de Amerikaanse importlading van ACL voor de Zweedse markt.

AGX

Flows meldde begin dit jaar al dat ACL Göteborg deze maand na een halve eeuw verlaat omdat de Zweedse aanloop het vaarschema te veel in de war stuurde. De ‘Hanni’ zal op dezelfde dag van de week in Göteborg laden als de grote conro’s tot nu toe deden.

X-Press zal met de nieuwe feederdienst ook eigen lading meenemen. De nieuwe shortseaverbinding kreeg de merknaam AGX Service, wat staat voor Antwerp Gothenburg Express. De feedermaatschappij verandert meteen ook de naam van de vroegere Aalborg Gothenburg Express (AGX), die intussen Rotterdam met Uddevalla en Göteborg verbindt. Dat wordt nu de Rotterdam Gothenburg Express of RGX om misverstanden te vermijden.

Stefan Verberckmoes