X-Press Feeders en Unifeeder gaan slots wisselen

De grootste onafhankelijke feedermaatschappijen van Europa (Unifeeder) en de wereld (X-Press) gaan vanaf volgende week scheepsruimte uitwisselen. Het slotakkoord heeft betrekking op hun diensten naar Rusland, Zuid-Finland, Estland en Letland.

De samenwerking met de Deense concurrent laat X-Press Feeders toe om het aantal Baltische diensten te verhogen van drie naar vijf en twee gehuurde schepen aan hun eigenaars terug te leveren. X-Press zal in drie van de vijf loops een eigen schip inzetten.

Het nieuwe slotakkoord wijzigt niets aan de reeds bestaande akkoorden met andere partners. Zo blijft Unifeeder samenwerken met OOCL en Evergreen, terwijl X-Press de samenwerking met Fesco voortzet voor de BAX2 Service, waarop ook Unifeeder nu containers mag laden.

Nieuwe BAX3

In de praktijk zal X-Press de huidige BAX3-dienst tussen Rotterdam en Sint-Petersburg stopzetten. Die Russische haven wordt toegevoegd aan de rotatie van de BAX1-dienst, die dan ook voortaan met drie in plaats van twee schepen zal verzekerd worden. X-Press, Unifeeder en OOCL zullen elk een schip van 1.000 tot 1.400 teu leveren. Unifeeder verkoopt deze nieuwe dienst als Loop J.

De aanlopen van Riga en Tallinn uit de oude BAX1 Service worden overgeheveld naar de rotatie van Loop F van Unifeeder. X-Press zal deze verbinding verkopen als BAX5 en levert met de ‘Aalderdijk’ ook een van de drie schepen.

Als onderdeel van het akkoord krijgt X-Press toegang tot Loop E van Unifeeder naar Finland (nieuwe BAX3) en Loop D, die Antwerpen aanloopt en daarna rechtstreeks naar Sint-Petersburg gaat (BAX4).

Merknaam

De samenwerking geldt niet voor de bediening van Noord-Finland, waar X-Press in december 2015 actief werd door drie shortsea diensten van de Zweedse rederij TransAtlantic AB over te nemen. Vanaf volgende maand zullen die drie containerdiensten niet meer onder de merknaam TransAtlantic Container, maar onder de eigen X-Press naam verkocht worden.

Een van die drie shortsea diensten verbindt Antwerpen met Kokkola, Oulu en Kemi. Het gaat om de wekelijkse TransBothnia Container Line (TBCL).

X-Press is de grootste onafhankelijke feedermaatschappij ter wereld. De rederij uit Singapore die ook onder de naam Sea Consortium actief is, exploiteert wereldwijd 91 schepen en staat met een vlootcapaciteit van 147.500 teu op de achttiende plaats in de ranglijst van ‘s werelds grootste containerrederijen. X-Press Feeders werd in april 2014 in de Baltic actief, waar Unifeeder de grootste onafhankelijke feeder operator is.

Stefan Verberckmoes