Werkgevers en bonden danken inzet havenmedewerkers (+ video)

In een videoboodschap bedankt directeur van Cepa, Paul Valkeniers, alle havenmedewerkers voor hun inzet om de haven van Antwerpen draaiende te houden. "In deze uitzonderlijke tijden past een uitzonderlijk woord van dank. Een dikke merci!"

Het openbare leven is sterk ingeperkt, maar de havens van Antwerpen en Zeebrugge blijven draaien. Samen met de werkgevers en het gemeenschappelijk vakbondsfront van de Belgische zeehavens (ACV, ABVV en ACLVB) bedankt Valkeniers alle bedrijfsleiders en havenarbeiders. "Het COVID-19 virus heeft een invloed op ons allemaal. Dank aan iedereen die in de haven de handen uit de mouwen steekt, nu en in de komende weken."

Oorlogssituatie

In de videoboodschap roept Valkeniers op tot solidariteit, en steekt hij de medewerkers een hart onder de riem. "Nu is het moment om alles uit de kast te halen en de samenhorigheid te tonen die onze haven zo sterk maakt", zegt Valkeniers. "Wij moeten ervoor zorgen dat de logistieke keten niet stopt en dat de bevoorrading naar de winkels kan blijven doorgaan! Sommigen spreken van een oorlogssituatie en daar lijkt het intussen ook op. Tijdens de bevrijding van Europa in 44-45 maakten de Belgische havens en de havenarbeiders het verschil. Wij speelden een cruciale rol in de bevoorrading van de geallieerde legers. Het land en onze gezinnen rekenen op ons!"

Valkeniers dringt er dan ook op aan om de nationale richtlijnen, die gelden voor alle havens, nauwgezet op te volgen. Fysiek contact met de scheepsbemanning wordt ten zeerste afgeraden, net zoals het aan boord gaan. Ook adviseert Cepa om documenten zoveel mogelijk digitaal uit te wisselen. De handen regelmatig en voldoende lang wassen blijft de algemene regel. 

De volledige videoboodschap vindt u hier: 

Julie Desmet