Ongeval Waterbus: wachten op onderzoek experts parket (update)

De waterbus die deze maandagmorgen op Linkeroever tegen een ponton botste, moet voorlopig blijven liggen. Het parket heeft een aantal experts aangesteld die de oorzaak van het ongeval moeten onderzoeken. Tot dan is de situatie ter plaatse bevroren.

update  9/12/19 12.00 uur

Deze maandagmorgen raakten een tiental mensen gewond bij een botsing van de waterbus die tussen Hemiksem en het stadscentrum vaart. Er waren 58 mensen aan boord. Bijna alle slachtoffers zijn lichtgewond, maar de brandweer moest twee mensen evacueren waaronder een slachtoffer met een bekkenbreuk. Bij de aanvaring tegen de kade in Linkeroever belandde gelukkig niemand in het water. 

De scheepvaartpolitie kwam ter plaatse om het incident te onderzoeken. Volgens het Havenbedrijf botste de waterbus bij het aanmeren aan de halte Sint-Anna op Linkeroever tegen de punt van het ponton. "Dat gebeurde allicht door de sterke stroming en wind en door het feit dat het eb was", zegt Gert Ickx van het Havenbedrijf aan het radionieuws. "Er was ook slecht zicht door de regen. De waterbus raakte de punt van het ponton. Het schip liep een grote deuk op maar zou nog kunnen varen. 

Situatie bevroren

Volgens een woordvoerder van het parket in Antwerpen is een team van experts aangesteld om de oorzaak van het ongeval te onderzoeken. Tot dan blijft de situatie ter plaatse bevroren en moet het schip blijven liggen. Er zal ook contact genomen worden met de opvarenden om hun verhaal te horen. 

De gevolgen voor de dienstregeling de rest van de dag zijn nog niet duidelijk. "De waterbus wordt zo snel mogelijk weggebracht, van zodra dat mag", zegt Ickx. "Reizigers raden we aan de website of de app van De Waterbus te raadplegen." De operator van de waterbussen in Antwerpen is voorlopig niet bereikbaar.

Bart Timperman