Vlissingen haalt dienst van CMA CGM binnen

Vanaf volgende maand zullen kleine containerschepen van CMA CGM de haven van Vlissingen rechtstreeks aanlopen om bij koellogistieker Kloosterboer lading te gaan oppikken met bestemming Noord- en West-Afrika.

De basislading zal naar verluidt bestaan uit ajuinen, die via de magazijnen van Kloosterboer aan de hoek tussen de Bijleveldhaven en Westhofhaven in Vlissingen (links op de foto) transiteren, of van pakstations elders in Zeeland komen. Andere diepvriesproducten die bij Kloosterboer opgeslagen worden, waaronder vis en groenten, kunnen voor de aanvulling zorgen, kregen we bij de Zeeuwse koellogistieker te horen.

Die ladingen in 40’ reefercontainers werden tot dusver per lichter naar Rotterdam of Antwerpen gefeederd, maar de groei van de volumes richting Afrika maakt dat nu gekozen wordt voor een rechtstreekse bediening, vertelt commercial manager Fred Compeer. Voor Kloosterboer en Zeeland Seaports is de regelmatige aanloop van een containerdienst een primeur, voegt hij daar aan  toe. Volgens Compeer is het de bedoeling de bediening van Vlissingen het hele jaar rond te verzorgen.

Transhipment in Tangiers

Op 1 oktober staat een eerste aanloop met de 1.296 teu grote ‘AS Fatima’ gepland. Die gaat aan de kaai van Kloosterboer aan de Westhofhaven zo’n honderdtal containers, goed voor ongeveer 2.000 ton uien, laden.

De ‘AS Fatima’ vaart samen met de kleinere 'Elan' (1.008 teu) in een shortsea dienst tussen Noord-Europa en Marokko, met Tanger en Casablanca als bestemmingen. In de Noordwest-Europese range zullen ze op weg van Rotterdam naar Antwerpen (en Duinkerke) een tussenstop in Vlissingen maken.

Sommige bronnen stellen dat Vlissingen in de Euraf1-dienst naar West-Afrika zou worden ingepast. Die lijn wordt uitgebaat met zes schepen van zowat 3.500 teu, die in Europa onder meer Le Havre, Duinkerke en Antwerpen en in Afrika Tanger, Dakar, Abidjan en Dakar aandoen. Die informatie klopt niet, zegt Compeer nog. De aansluiting met de Euraf-diensten zal via de Marokkodienst en transhipment in Tanger gebeuren, bevestigt ook CMA CGM. (JLV)