Vlaamse havens op economische missie naar Guinee en Ivoorkust

Deze week doet een Vlaamse economische FIT-missie onder leiding van minister Ben Weyts eerst Guinee aan en daarna Ivoorkust. De CEO's van de havens van Antwerpen, Zeebrugge, Gent en Oostende zullen er aan verschillende havenseminaries deelnemen.

Volgens Flanders Investment & Trade (FIT) kent Sub-Saharaans Afrika het laatste decennium een onafgebroken groei. Die aanwas wordt niet enkel gedreven door de hoge grondstoffenprijzen, maar steeds meer ook door investeringen van Afrikaanse overheden in infrastructuur en door een hogere binnenlandse consumptie vanwege een opkomende middenklasse. Hoewel de groei door de internationale context (Chinese groeivertraging, ...) wat talmt, geldt dat niet voor alle Afrikaanse landen.

Ivoorkust is zo'n uitzondering. Waar de gemiddelde groei voor Sub-Saharaans Afrika 3,3 % zou bedragen in 2016, wordt voor Ivoorkust een veel sterkere groei verwacht – maar liefst 8% volgens IMF en Wereldbank – omdat de overheid er zorgt voor een gunstig investeringsklimaat en omdat Ivoorkust profiteert van lage grondstofprijzen doordat het een netto-importeur is. De economie is er ook sterk gediversifieerd. Vlaanderen knoopte ook goede relaties aan, onder meer door akkoorden in de havensector.

Guinee had in 2015 sterk te lijden onder de ebolacrisis, wat ook de economie zwaar havende. Het herstel wordt dit jaar ingezet en zal zich vanaf 2017 bestendigen.

Programma

Het gezelschap onder leiding van minister Ben Weyts, doet eerst Conakry in Guinee aan, waar verschillende panelgesprekken op het programma staan met zowel de overheid als de private sector. Er is ook een bezoek aan de haven voorzien, waar havenseminarie plaatsvindt. De CEO’s van de vier Vlaamse havens, Eddy Bruyninckx voor Antwerpen, Joachim Coens voor Zeebrugge, Daan Schalck voor Gent en Paul Gerard voor Oostende, zullen er deelnemen aan een interactief debat met de leiders van de havens van Conakry en Kamsar, gemodereerd door Vlaams gewestelijk havencommissaris Jan Blomme. Op de agenda staat voorts ook de opening van een containerlijn met de haven van Gent.

Dinsdag wordt de missie voortgezet in Ivoorkust. Van woensdag tot vrijdag staan daar naast verschillende B2B-meetings ook enkele havenseminaries op het programma in zowel Abidjan als San Pedro. In San Pedro staan tijdens het seminarie onder meer een presentatie van Sea-Invest Afrique en de verlenging van het partnership tussen Port of Antwerp International (PAI) en San Pedro op de agenda. Daarna volgt nog een bezoek aan de containerterminal TSP van MSC en de kantoren van Katoen Natie in de haven.

Tijdens het havenseminarie in Abidjan, opnieuw gemodereerd door Jan Blomme, zullen de vier Vlaamse havens zich voorstellen. Het seminarie wordt gevolgd door een bezoek aan de haven van Abidjan.