Verladers krijgen meldpunt voor congestieproblemen in Rotterdam

Evofenedex opende zopas een meldpunt voor bedrijven die hinder ondervinden van de vertragingen in de Rotterdamse haven. De Nederlandse verladersvereniging wil de gevolgen van de congestie zo precies mogelijk in kaart brengen.

Informatie die via het meldpunt binnenkomt, wil de organisatie meenemen in een gesprek met het Havenbedrijf Rotterdam over een vlottere afhandeling van de containertrafieken aan landzijde. Die ontmoeting vindt pas “over een maand” plaats.

De vereniging zwijgt daarbij over de recente congestieproblemen die zowel in Rotterdam als Antwerpen voor grote vertragingen zorgden. Ze verwijst wel expliciet naar Hamburg. “Door laag water in Hamburg is het extra druk in Rotterdam. Omdat er steeds vaker zeer grote zeeschepen in Rotterdam aanleggen, komt de afhandeling van containers onder druk te staan.”

Vooral binnenvaart

“Vooral bedrijven die afhankelijk zijn van de binnenvaart zien hun logistieke operatie vertragen. Zeeschepen krijgen namelijk voorrang op binnenvaarders”, stelt evofenedex. De impact op de supplychain en distributie van industrie en handel is vaak groot.

De vereniging herhaalt het verladersstandpunt dat grotere deepseacontainerschepen een deel van het probleem zijn. “De grote schepen zetten de havenlogistiek onder extra druk omdat ze vaak van hun eigen vaarschema afwijken, waardoor er ineens pieken in de afhandeling ontstaan.

Evofenedex ontstond begin dit jaar door het samengaan van EVO en Fenedex. Zo kwamen 15.000 verladers en expediteurs “die weten dat in logistiek en export winst te halen valt” onder één dak.

Jean-Louis Vandevoorde