Verdachte poederbrieven voor topfiguren Antwerpse haven

Een vijftiental toplui uit de Antwerpse havensector heeft het afgelopen weekend enveloppen ontvangen met een verdacht poeder. Een misplaatste grap van actievoerders of is er meer aan de hand?

Het was behoorlijk schrikken voor een aantal toplui uit de Antwerpse haven: op zaterdagochtend vonden ze een pakket met verdacht poeder in hun brievenbus. Volgens Het Laatste Nieuws kregen onder andere Havenbedrijf-CEO Jacques Vandermeiren, MPET-topman Dirk Oellibrandt en de MLSO-toplui Peter Van de Putte (zie foto), Paul Nelen en ex-voorzitter Peter Deckers een verdacht pakket in de bus. Ook op het politiekantoor aan de Oudaan in de Antwerpse binnenstad werd een poederbrief afgeleverd.

"Mijn echtgenote ontdekte het pakketje zaterdag achter de brievenbus", zegt MLSO-directeur Peter Van de Putte. "Het verdachte poeder zat in een apart pakje. We hebben meteen de politie gewaarschuwd en klacht ingediend. Ik heb ook dadelijk contact genomen met enkele mensen van wie ik vermoedde dat ze ook zo'n pakket gekregen konden hebben."

Actievoerders

Van de Putte heeft zo zijn vermoedens uit welke hoek de actie komt: actievoerders tegen de havenuitbreiding. "In negen jaar bij de MLSO heb ik al wel wat meegemaakt vanuit die hoek. Ze hebben onze kantoren enkele jaren geleden ook al 'vereerd' met een bezoek. Ook collega Peter Deckers kreeg in het verleden al bezoek van een dergelijke bende. Een wel heel drieste vorm van actievoeren, die overigens weinig indruk maakt."

Actiegroep Doel 2020 werd door ons gecontacteerd, maar voorzitter Jan Creve was vanochtend niet bereikbaar voor commentaar. In Gazet Van Antwerpen toont hij zich wel gebelgd door de verdenking.

Onderzoek loopt

Het Antwerpse parket onderzoekt de zaak maar kan niet veel details kwijt. "De reeds onderzochte pakketjes testen negatief op gevaarlijke stoffen. Er is nog geen duidelijkheid over het motief of over de afzenders. Het onderzoek hiernaar loopt volop", deelt woordvoerster Sylvie Van Baden mee. Het Havenbedrijf wil geen commentaar kwijt over de zaak en wacht het verdere onderzoek af.

Michiel Leen