Verbrugge gaat proefdraaien in Zeebrugge

Vrijdag wordt aan de nieuwe terminal van Verbrugge in de voorhaven van Zeebrugge een eerste schip verwacht. Die aanloop past in het proefdraaien van de installatie. De effectieve start van de bedrijvigheid staat gepland voor begin volgend jaar.

Verbrugge tekende begin vorig jaar een concessiecontract voor de uitbouw van een installatie op een 25 hectare groot terrein aan de korte zijde en in de hoek van het Albert II-dok naast de grote containerterminal van APMT. De Zeeuwse goederenbehandelaar zette daarmee zijn eerste grote stap buiten zijn thuishavens van Vlissingen en Terneuzen.

Intussen is de bouw van de eerste twee geplande loodsen van 20.000 m² afgerond. Die werken liepen vertraging op toen Vogelbescherming Vlaanderen juridische actie ondernam omwille van de aanwezigheid van broedplaatsen van meeuwenkolonies op de betrokken terreinen.

Zo diende de ingebruikname van de terminal enkele maanden uitgesteld te worden. Aanvankelijk mikte topman Martin Verbrugge op begin juli. Het wordt naar verluidt begin 2015 voor de definitieve opstart.

Hoge verwachtingen

Verbrugge heeft hoge verwachtingen voor zijn vestiging in de Belgische kusthaven. Hij sprak eerder van een trafiek van 1 à 2 miljoen ton in 2016. Daarbij mikt hij in de eerste plaats op breakbulk, met woudproducten (de traditionele sterkhouder van Verbrugge in die sector) maar bijvoorbeeld ook projectlading en staal (het eerste proefschip zal naar verluidt staalproducten uit Brazilië komen lossen). Zeebrugge moet ook een belangrijke draaischijf worden voor de containertrafiek van de Zeeuwse groep.

Verbrugge investeert in een eerste fase ongeveer 22 miljoen euro in de Belgische kusthaven. Voor de behandeling zal een 100-tonse Gottwaldkraan worden ingezet.