Veel kabaal in Vlaamse havens als steun voor zorg (+ video's) (update)

Met heel veel kabaal toonde de haven- en transportwereld een groot respect voor de medewerkers in de zorg. Om 12.00 uur deze middag loeiden massaal de scheepshoorns en de vrachtwagenclaxons.

De oproep om met veel lawaai te tonen dat de haven- en transportwereld ook supportert voor de vele 'coronastrijders' in de zorg, werd massaal opgevolgd. De oproep die vertrok bij de Antwerpse havens werd zeer snel opgepikt door de andere Vlaamse havens. Hierbij een kort overzicht van het getoeter ...

Antwerpen

De oproep van het Havenbedrijf Antwerpen om scheepshoorns en claxons vanmiddag luid te laten loeien, werd massaal opgevolgd. Sleepboten van het Havenbedrijf en de private sleepdiensten Antwerp Towage en Boluda voerden in het Amerikadok ter hoogte van het Havenhuis bovendien een spectaculair 'waterballet' op. Verschillende boten waren met een wit laken getooid als teken van solidariteit met de zorgsector. Een klein groepje scheepsspotters tekende, uiteraard met de nodige social distancing, present om het tafereel van dichtbij gade te slaan.

Ook op de verschillende containerterminals in de Antwerpse haven werd de oproep om te toeteren enthousiast opgevolgd. Onder meer DP World hing de witte vlag buiten (zei foto 2). Steven Verret, manager Captainsroom bij rederij MSC, filmde de actie van op de brug van het containerschip MSC Beryl, dat momenteel aangemeerd ligt bij de containerterminal MPET aan het Deurganckdok.

Ook bij de truckers op sommige parkeerterreinen zorgden de claxons voor een oorverdovend teken van solidariteit. Haeger und Schmidt Logistics Belgium hing een dankwoord voor het raam (foto 3).

North Sea Port

De oproep tot solidariteit werd in North Sea Port massaal gevolgd. Opmerkelijk is dat deze Belgische actie ook werd overgenomen in het Nederlandse gedeelte van de haven. Het havenbestuur deed een oproep om tot 13.30 uur filmpjes in te sturen. Die zullen samengevoegd worden in een compilatie op de sociale media van de haven. Onder de inzenders wordt bovendien een viprondvaart in het havengebied verdeeld.

Zeebrugge

In Zeebrugge werd door terminals, schepen en trucks massaal gevolg gegeven aan de oproep om te toeteren voor de zorgsector. Sleepbedrijf Boluda Towage Europe verraste ook hier met een dubbel waterballet aan weerszijden van de Pierre Vandammesluis. Aan de kant van de voorhaven spoten de ‘Union 8’ en de ‘VB Emoe’ als eresaluut een indrukwekkend watergordijn (video Port of Zeebrugge Fanpage). Aan de kant van de achterhaven werd hetzelfde gedaan door de ‘VB Tiger’.

Ook op de wegen in het havengebied werd stevig gehoor gegeven aan de vraag om te toeteren. Dat blijkt uit een video die ons bereikte vanuit de kantoren van Ocean Gate Logistics langs de Kustlaan in Zeebrugge.

Heeft u ook filmpjes of beelden te delen? Ze zijn welkom op dit adres redactie@flows.be.

Hieronder ziet u de meest opvallende video's die we kregen, en een compilatiefilmpje van Port of Antwerp als laatste.

Michiel Leen/Roel Jacobus