VEA-congres: "Expediteur wordt dienstverlenend intellectueel beroep"

"We vragen de federale overheid om het expediteursvak niet langer te beschouwen als een tussenpersoon, maar te erkennen als een dienstverlenend intellectueel beroep." Die oproep weerklonk op het VEA-congres.

De vraag om een andere kijk op het beroep is het gevolg van de veranderende realiteit van de expediteurs. Zowat iedereen is het er over eens dat de technologische omwenteling in de sector de dagelijkse realiteit van het beroep grondig zal veranderen. Tijdens het VEA-congres werd de mogelijke impact van technologie op de expediteurs bijzonder grondig geanalyseerd. Alle sprekers klonken eensgezind. De impact van technologie wordt op korte termijn al sterk voelbaar. Of het nu om de wereld van douane gaat, over transportmodus, breakbulk of opleiding: overal wordt het aanpassen om te overleven.

Voorzitter Johan Proost beklemtoonde in zijn slotwoord nadrukkelijk dat het niet de bedoeling was dat iedereen met een bezwaard gemoed naar huis zou trekken. "Er is duidelijk werk aan de winkel en die boodschap willen we deze namiddag alvast meegeven", stelt de voorzitter. "Het digitale tijdperk is meer dan ooit aangebroken. Maar we hoeven ook niet te panikeren als we vandaag nog geen digitale strategie hebben. Zeker niet, maar langer wachten is echt geen optie."

Nieuwe markten verkennen

De VEA-voorzitter verwacht niet dat er een snelle revolte komt waarbij allerlei startups en online platformen de expediteursbusiness meteen gaan overnemen. Maar dat er 'Trivago's voor goederentransport' komen, lijdt geen twijfel. "In die veranderende context moeten we op zoek naar de toegevoegde waarde die we als expediteur of beter als ‘logistiek consultant’ kunnen bieden", vindt Proost. "Daarbij moeten we de moed hebben om traditionele businessmodellen, die misschien lange tijd lucratief waren, vaarwel te durven zeggen. We moeten focussen op nieuwe markten. Innoveren is de boodschap."

Tijdens het VEA-congres werd ook uitvoerig stilgestaan bij NxtPort, het digitaal dataplatform van de private Antwerpse havengemeenschap dat in volle ontwikkeling is. VEA staat mee aan de wieg van dit project dat mee een antwoord moet bieden op de digitale ontwikkelingen. In die context heeft VEA nu ook een aparte commissie IT, die onder meer van zeer nabij de ontwikkelingen in het kader van NxtPort opvolgt. De commissie onderzoekt ook op welke manier VEA haar leden kan bijstaan via advies, opleiding of zelfs door zelf bepaalde tools en projecten zelf in de markt te zetten. Op die manier wil de beroepsorganisatie ook zichzelf heruitvinden, net zoals de expediteurs dat volgens het congres ook zelf moeten doen.

Bart Timperman