2M-schepen komen met Nederlandse loodsen naar Antwerpen

De partners in de 2M-alliantie, MSC en Maersk Line, gaan hun schepen door Nederlandse loodsen naar Antwerpen laten begeleiden. Ondertussen is ook beslist om de ‘Eleonora Maersk’ toch nog te laten wachten en niet af te leiden naar Rotterdam.

De ‘Eleonora Maersk’ was deze ochtend nog op weg naar de Steenbank, waar het schip rond 14 uur zou aankomen. Maersk Line zou dan moeten beslissen om het alsnog te laten wachten of af te leiden naar Rotterdam. De rederij heeft voor de eerste optie gekozen en zal het schip mogelijk 'reschedulen'.

Ondertussen heeft minister Ben Weyts in een radio-interview de loodsen nog eens opgeroepen om hun verantwoordelijkheid te nemen en “een verhaal van zelfvernietiging te vermijden”. Hij wijst daarbij op de enorme schade voor de Antwerpse haven. Volgens de minister verlopen de gesprekken met de loodsen moeilijk, ook omdat er onderling verschillen zijn in de 'desideratie' van de verschillende loodsenverenigingen.

Vlaams parlement

De loodsenactie stond ook op de agenda van het Vlaams parlement deze namiddag. Parlementslid Dirk de Kort vroeg minister Weyts wat hij gaat ondernemen om tot een sociaal akkoord met de loodsen te komen. Weyts wees daar ook op de moeilijke onderhandeling en de verschillende desiderata. De minister heeft een reis naar New York afgezegd om naar Antwerpen te kunnen gaan om daar te trachten de situatie te deblokkeren.

Dirk de Kort zei te hopen dat er voor de toekomst een totaalpakket van diverse maatregelen komt en niet afzonderlijk, dan eens met de rivierloodsen en dan met de zeeloodsen of het operationeel personeel.

Marino Keulen (Open Vld) stelde voor om na te denken over een minimale dienstverlening, ook op het terrein van de havens.