Unifeeder sleutelt aan netwerk

De shortsea rederij Unifeeder vaart vanaf deze maand rechtstreeks tussen Hamburg en het Verenigd Koninkrijk. Vanuit Zeebrugge zijn er sinds eind vorige maand geen afvaarten meer naar Finland.

De Deense feedermaatschappij breidde in juni 2010 de actieradius uit naar het Verenigd Koninkrijk. De toen gestarte verbindingen vanuit Rotterdam naar Immingham, Grangemouth, South Shields, Felixstowe en Teesport, worden nu aangevuld met een vierde wekelijkse lijndienst die deze keer rechtstreeks tussen Hamburg en het VK gaat.

Deze dienst wordt sinds vorige week verzekerd door het schip ‘Aldebaran J’. Deze feeder van 974 teu (foto) laadt nu elke zaterdag in Hamburg voor Immingham (zondag), Felixstowe (dinsdag) en Teesport (woensdag) om daarna op vrijdag opnieuw in de Elbehaven te arriveren.

Zeebrugge

Een andere recente wijziging in het netwerk van Unifeeder is het feit dat de rederij uit Aarhus sinds kort Tallinn bedient met een dienst naar Finland. De verbinding tussen Zeebrugge en Finland werd dan weer gestaakt. Tot eind vorige maand kwam Unifeeder wekelijks bij de terminal Zeebrugge International Port (ZIP) van PSA met een dienst op Helsinki en Kotka. De Deense carrier liep de kusthaven in 2008 voor het eerst aan. Eén van de redenen om Zeebrugge te verlaten, is het feit dat concurrerende havens meer intermodale achterlandverbindingen hebben.

Unifeeder was de laatste klant van de containerkant van ZIP, waarvan de vier portaalkranen intussen werden overgebracht naar de Antwerpse Noordzeeterminal. Voor Zeebrugge wordt het verdwijnen van  Unifeeder wel gecompenseerd door het neerstrijken van de Finse rederij Containerships Oy met een wekelijkse lijndienst naar het Balticum, die door APM Terminals behandeld zal worden.

X-Press

In het transshipmentverkeer van en naar de Baltic zijn Rotterdam en Hamburg geduchte concurrenten. Onlangs kreeg Hamburg er nog extra verbindingen bij, omdat X-Press Feeders in april de Elbehaven toevoegde als extra aanloophaven van twee diensten tussen Rotterdam en het hoge Noorden.