TransAtlantic verkoopt lijndiensten

Na de recente overname van de lijndiensten van Tschudi door Unifeeder is er een nieuwe consolidatie in de Europese shortsea sector. Het Zweedse TransAtlantic verkoopt zijn drie containerdiensten aan X-Press Feeders.

Eén van de drie lijndiensten is de TransBothnia Container Line die Hamburg en Antwerpen met Kokkola, Oulu, Kemi en Piteå verbindt. De andere twee diensten hebben Hamburg en Bremerhaven als uitvalsbasis. Het gaat om de TransFeeder North Line naar Härnösand, Oulu, Kemi en Tornio en de TransFeeder South Line op Södertalje (Stockholm), Oxelosund en Ahus.

X-Press zal de diensten die samen goed zijn voor een jaarlijks volume van 105.000 teu, voortzetten onder de merknaam TransAtlantic Container. Ook de expeditie-activiteiten en vijftien werknemers maken de overstap. Voor deze overname die begin december zal afgerond worden, telt X-Press aan Viking Supply Ships AB waarvan TransAtlantic een onderdeel is, 3,1 miljoen euro neer.

Grootste

X-Press is naar eigen zeggen de grootste onafhankelijke feedermaatschappij ter wereld. Het hoofdkantoor is gevestigd in Singapore, wat samen met Colombo, Hamburg, Barcelona, Dubai, Mumbai en Panama één van de belangrijkste hubs in het netwerk is.

De rederij huurt zeventig containerschepen (van 509 tot 6.078 teu) en heeft er ook 22 in eigendom. Dit jaar zal X-Press Feeders ruim 4,8 miljoen teu vervoeren. In Noord-Europa bedient de rederij o.a. Ierland en Zweden.

TransAtlantic AB verkoopt overigens niet alleen zijn lijndiensten. Ook de activiteiten als scheepsbeheerder worden afgestoten. Die activiteiten zullen onder de naam GoTa Ship Management door de nieuwe eigenaar (AtoB@C Shipping AB uit Ystad) in Göteborg voortgezet worden.