Tibo Deprest (CSP Zeebrugge): “Werk en hobby combineren de max”

Tibo Deprest schakelt met een nieuwe website een versnelling hoger in zijn passie voor de haven van Zeebrugge. De jonge vesselplanner bij containerterminal CSP Zeebrugge verzamelt dagelijks foto’s, weetjes en achtergrondinformatie.

Tibo Deprest (in december 24 jaar) werd als prille tiener geprikkeld door de scheepvaart. Sinds 2015 heeft hij op Facebook een pagina ‘Port of Zeebrugge Fanpage’. Intussen heeft hij bijna 1.800 volgers. In 2011 startte Tibo al een website over cruiseschepen. “Voor de aankomende tiende verjaardag van mijn start op het internet, trakteerde ik mezelf op een nieuwe website. Via www.portofzeebruggefanpage.be wil ik nog meer de activiteiten in de haven van Zeebrugge bekendmaken. Niet iedereen volgt de sociale media dus was een echte website aangewezen om mijn werk verder uit te bouwen.”

Tibo ligt steevast op de loer voor opvallende beelden en weetjes uit de haven. “Op mijn smartphone staan al duizenden foto’s en ik heb ook vaak mijn camera bij de hand. Met de nieuwe website kan ik de beelden op mijn eigen manier brengen, zonder de beperkingen van de sociale media. Er is ook ruimte voor reportages van speciale gebeurtenissen, bijvoorbeeld de recente aanloop van twee roro-zusterschepen van DFDS. Ik hoop de website uit te bouwen tot een gids voor iedereen die in de haven geïnteresseerd is.”

Tijd van mijn leven

Na zijn middelbare opleiding onthaal & public relations, volgde Tibo zijn havenpassie met een zevende jaar transport management assistant, als opstapje naar de driejarige bachelor logistiek management aan Howest in Brugge. “Tijdens mijn eerste stage als waterklerk bij stukgoedbehandelaar International Car Operators (ICO), beleefde ik de tijd van mijn leven. Later deed ik een vakantiejob en een stage bij containerbehandelaar Cosco Shipping Ports (CSP Zeebrugge). Het klikte er bijzonder goed en nadat ik mijn diploma behaalde, kon ik er meteen vast aan de slag gaan als yard controller. Sindsdien groeide ik door tot vesselplanner: ik speel dagelijks 'Tetris' met containers en ik sta in voor de planning van de schepen die aanmeren.”

“Van bij CSP Zeebrugge heb ik dagelijks het beste uitzicht op wat er in de haven passeert. Het is een ongelofelijk boeiend spektakel. Het is de max wanneer je werk en je hobby kunt combineren. De directie en collega’s steunen mij daarin, net als het havenbestuur dat een artikel over mij publiceerde in zijn nieuwsbrief Connect.”

P&O Ferries zonder afscheid

Zoals bij iedereen uit de havengemeenschap en de regio, bloedt het hart van Tibo bij het afscheid van de ropaxdienst Zeebrugge-Hull. “Al van kinds af verzamel ik alles van P&O Ferries. Ik heb vlaggen, postkaarten, documenten en foto’s. Het is doodjammer dat die dienst verdwijnt en bovendien dat we er geen passend afscheid van kunnen nemen. Wist je dat ik voor april mijn eerste overtocht had geboekt? Door de coronacrisis zal het er allicht niet meer van komen. Ik hoop dat er een nieuw initiatief komt.”

Dit stimuleert Tibo om werk te maken van andere overtochten op zijn verlanglijstje. “Ik wil tonen hoe het eraan toegaat op bijvoorbeeld een roroschip naar Göteborg of Engeland. Dat zijn de dingen die de volgers van mijn website willen zien.”

Roel Jacobus