Terminalwissel voor WAX Service van Hapag-Lloyd

De Duitse rederij Hapag-Lloyd heeft een Antwerpse terminalwissel aangekondigd voor de West Africa Express (WAX). Die verhuisde in mei vorig jaar naar Antwerp Gateway, maar keert volgende maand terug naar PSA’s Europaterminal.

De WAX-dienst verbindt Antwerpen en Hamburg met Casablanca, Tangier, Dakar, Tema en Abidjan. Er worden vijf schepen met een capaciteit van 2.478 tot 2.826 teu ingezet. Hapag-Lloyd levert vier eenheden en de Turkse partner Arkas het vijfde. MOL en Zim beschikken over een allocatie op deze lijndienst.

PSA behandelde deze West-Afrikadienst in het verleden al op kaai 869, maar zag die in mei vorig jaar naar de andere oever van de Schelde verhuizen. Het eerste WAX-schip dat terug aan de Europaterminal behandeld zal worden, is de ‘Abidjan Express’ die op 23 april in de Scheldehaven wordt verwacht.

Ondanks het verlies van de WAX-dienst zal het bij Antwerp Gateway (foto) niet minder druk worden. De door DP World geëxploiteerde containerkade krijgt er namelijk een nieuwe trans-Atlantische dienst (TAT4) van de Ocean Alliance bij. De eerste afvaart daarvan uit Antwerpen naar Charleston, Savannah, Miami en New York wordt op 3 april geboden met het schip ‘CMA CGM Alcazar’ van 5.085 teu.

Stefan Verberckmoes