Tanker vast in Antwerpen, onrust over late melding aan loodsen

Sinds enkele dagen ligt in de Antwerpse haven de Maltese producttanker 'Minerva Oceania' in quarantaine. 15 van de 26 bemanningsleden zijn besmet met het coronavirus. Dat het schip desondanks toch werd beloodst, zorgt voor onrust onder de loodsen.

In havenkringen is de voorbije dagen felle deining ontstaan omdat aan boord van het schip liefst 15 van de 26 bemanningsleden besmet blijken met het coronavirus én het schip toch van op de Noordzee tot in het Kanaaldok werd beloodst.

De 182,5 meter lange, 11 jaar oude tanker vertrok een maand geleden uit de Qatarese haven Ras laffan. Er volgde nog een tussenstop in de haven Kali Limenes in Kreta op 3 juni. Vandaar werd koers gezet naar Antwerpen met het zuidelijke Kanaaldok als eindbestemming. Het schip zou daar vorige vrijdagnamiddag 19 juni afgemeerd zijn. Toen werd blijkbaar meteen al vastgesteld dat één matroos uit de machinekamer besmet was met COVID-19. Gisterenavond raakte bekend dat inmiddels 15 bemanningsleden positief hebben getest.

Loodsen

In kringen van loodsen wordt het ‘onbegrijpelijk' genoemd dat de kapitein – tegen alle regels in – de nautische diensten en Saniport niet meteen en vooraf heeft verwittigd. Volgens onze bronnen stonden de officieren van het schip bij de aankomst van de loods wel in beschermende pakken op de brug. Dat zou ook aan de overheid gemeld zijn. Desondanks waren de zeeloods en rivierloods die het schip naar Antwerpen brachten naderhand, ondanks de mogelijke besmetting van de matroos, nog even aan het werk op schepen en in de MDK-diensten, alvorens ook zijzelf in quarantaine werden geplaatst. Er was ook een dokloods aan boord van het schip.

Thuisquarantaine

Maritieme kringen vermoeden dat de kapitein geen melding deed van 'dit ene geval' om de afmonstering van een deel van zijn bemanning in Antwerpen niet in het gedrang te brengen. Herman Van Driessche, waarnemend algemeen directeur van het Loodswezen bij MDK, beklemtoont dat zijn diensten meteen na de melding reageerden. “Alle voorzorgsmaatregelen werden genomen en beide loodsen werden preventief van de beurtrol gehaald van zodra we geïnformeerd werden. De betrokken collega-loodsen verblijven voorlopig in thuisquarantaine en zullen vandaag ook zelf getest worden. Alle collega’s werden op de hoogte gebracht. Onze medewerkers zijn goed geïnformeerd over de maatregelen. Zij hanteren zo goed mogelijk de afstandsregels en zijn voorzien van de nodige mondmaskers en ontsmettende handgels.”

Ziekenhuis

Het Havenbedrijf Antwerpen bevestigt de besmetting aan het persagentschap Belga. Daarbij wordt ook gemeld dat twee bemanningsleden in het ziekenhuis liggen, maar het is niet bekend hoe erg ze eraan toe zijn. "Het schip is in quarantaine geplaatst tot 1 juli, dan monitoren we de situatie opnieuw in samenspraak met havengezondheidsautoriteit Saniport", zegt Barbara Janssens, namens het Havenbedrijf aan Belga. "Het schip is ook verplaatst naar het Leopolddok. De bemanning is er ondergebracht in aparte cabines."

Ontkenning

Intussen laat een woordvoerder van de Griekse rederij Minerva weten dat de kapitein meteen melding maakte van de besmetting. "De eerste symptomen bij de bemanning openbaarden zich pas op 20 juni toen het schip reeds langszij lag, dus na beloodsing", zegt Cor Radings namens de rederij. "Er is toen meteen melding gedaan aan de havenkapiteinsdienst."

Paul Verbraeken