The Tall Ships Races komen naar Antwerpen in juli 2022

Liefhebbers van grote zeilschepen kunnen alvast het weekend van 22 tot en met 25 juli 2022 aanstippen. Dan komen The Tall Ships Races opnieuw naar Antwerpen. Het is de zevende keer dat de zeilwedstrijd de stad aandoet.

Organisator Sail Training International besliste eerder dit jaar al dat The Tall Ships Races in 2022 naar Antwerpen komen, maar nu zijn ook de concrete data bekend. De vorige doortocht van het evenement dateert van 2016. Toen lokten de zeilschepen 500.000 bezoekers naar de Scheldekaaien. Dat Antwerpen de knowhow heeft op het vlak van dit soort evenementen én over een kilometerslange kade bij het stadscentrum beschikt, speelt mee in de keuze van de organisatoren. 

Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) laat optekenen: “The Tall Ships Races belooft een prachtig evenement te worden voor honderdduizenden Antwerpenaren en bezoekers. Het zicht van op de vernieuwde Scheldekaaien gaat ongelofelijk zijn en zal geen enkele sinjoor onberoerd laten.”

Annick De Ridder, schepen voor de haven, sluit zich daarbij aan: “De komst van The Tall Ships Races illustreert de atypische link tussen de traditionele scheepvaart en een innovatieve wereldhaven. Jong en oud ontdekken daarbij dat het net die traditie en nautische kennis zijn, die de haven van de toekomst voortdurend vormgeven. Port of Antwerp zet daarom alle zeilen bij voor dit evenement van wereldformaat.”

Verschillende races

Naast Antwerpen zullen de schepen in 2022 ook Esbjerg (Denemarken), Harlingen (Nederland) en Aalborg (Denemarken) bezoeken. The Tall Ships Races bestaan uit een kortere en een langere race en varen een route langs schilderachtige kustlijnen. Tijdens de eerste race van Esbjerg naar Harlingen zullen de schepen vaak in elkaars gezichtsveld varen. Daarna volgt de Cruise in Company, waarbij de schepen op eigen tempo van Harlingen naar Antwerpen varen en onderweg aanmeren waar ze wensen. De tweede langere race gaat van Antwerpen in België naar Aalborg. 

Trainees

Tijdens The Tall Ships Races zeilen 3.500 trainees, tussen 15 en 25 jaar, van over heel de wereld mee op de verschillende schepen. Iedereen kan zich opgeven. Sommige trainees hebben al zeilervaring, anderen hebben nog nooit een voet aan boord gezet of hebben geen eerdere link met zeilen of schepen. Ook het grondig verkennen van de gaststad hoort bij dat traject. 

Koen Kennis, schepen voor toerisme, besluit: “In 2016 hebben we de Tall Ships uitgezwaaid met een ‘Tot ziens!’. Ik weet zeker dat honderdduizenden mensen nu al uitkijken naar hun terugkomst naar Antwerpen.”

Alle info over het evenement vindt u hier

Michiel Leen