Succesvolle try-out met elektronische 'bill of lading'

De 'bill of lading', het vervoersdocument voor containervaart, hoeft binnenkort niet meer te worden uitgeprint. Voor het eerst is er een container gearriveerd met een op blockchain gebaseerde elektronische Smart B/L, ontwikkeld door CargoX.

Nadat het bedrijf eerder dit jaar 7 miljoen dollar ophaalde om hun Smart B/L te ontwikkelen, meldt CargoX dat het met succes een containerverscheping heeft helpen voltooien tussen China en Slovenië. De Smart B/L is een elektronische 'bill of lading'. Die wordt op een veilig en betrouwbaar blockchainnetwerk gedeeld. De 'bill of lading' moet dus niet meer op papier worden gedrukt en verstuurd.

Historische missie

CargoX noemt het een "historische missie". Vanuit Shanghai werd een container tot in het Sloveense Koper getransporteerd aan boord van het schip Ever Safety. Op 19 september arriveerde de container op z'n bestemming en werd de lading probleemloos aanvaard. Dit werd bevestigd door de betrokken partijen in Azië en Europa.

Met een prijs van 15 dollar bedraagt de Smart B/L naar schatting 15% van de kost van een papieren document, dat per koerier wordt verstuurd. Stefan Kukman, oprichter en CEO van CargoX: "De CargoX Smart B/L is nu beschikbaar voor alle logistieke bedrijven en rederijen die kosten willen besparen bij het opstellen en verwerken van bills of lading."

Heilige graal

"De bill of lading wordt beschouwd als de heilige graal van de documenten die gedigitaliseerd kunnen worden en er zijn verschillende initiatieven hiervoor aan de gang," zegt Nico Wauters, CEO van het Antwerpse T-mining. "Het blijft moeilijk om voldoende draagvlak te creëren binnen de sector en om bedrijven hetzelfde platform te laten gebruiken, gezien het grote aantal betrokken partijen in een verscheping."

T-mining werkte eerder mee aan het digitaliseren van het fytosanitair certificaat samen met het Havenbedrijf Antwerpen. Momenteel zitten er nog oplossingen in de pijplijn die verschillende andere documenten kunnen ondersteunen.

Sven Goyvaerts