Studenten HZS klaar voor studiereis met oude zeilschepen op Noordzee

Op 8 september vertrekken 18 studenten van de Hogere Zeevaartschool (HZS) in Antwerpen met drie traditionele zeilschepen voor een drie weken durende studiereis op de Noordzee. Om hun theoriekennis om te zetten in praktijkervaring.

Het idee voor deze ‘Antwerp Student Fleet’ zoals het project gedoopt werd, ontsproot een jaar geleden in de hoofden van twee studenten. ‘Al snel ging het tot de verbeelding spreken van verschillende andere studenten. In totaal zijn we nu met een twintigtal die alles organiseren van vaarrouteplanning tot sponsering. We willen hiermee onze theoriekennis omzetten in praktijkervaring. Vandaag is het gemakkelijk om met de gps je positie te bepalen, maar dergelijke systemen kunnen storingen vertonen en daarom loont het de moeite om op een meer traditionele manier te leren varen met gebruik van astronavigatie en papieren kaartwerk”, zegt Arthur Buyck, tweedejaarsstudent en een van de organisatoren.

“Van 8 tot 30 september varen we met drie traditionele zeilschepen vanuit Antwerpen eerst naar het Schotse Peterhead en vandaar naar het Noorse Haugesund. Op elk schip varen zes studenten mee, een mix van Nederlands- en Franstaligen”, besluit Buyck.

Bruggen bouwen

Enora Drouet, is Franse en derdejaarsstudente aan de HZS. “Met deze zeiltocht kunnen we fundamentele praktijkervaring en maritieme kennis opdoen. We zullen ook actief deelnemen en verantwoordelijkheid moeten nemen. Tijdens de wacht zal er gewisseld worden tussen officier/navigator en stuurman. Met deze zeiltocht bereiden we ons voor op onze latere functie. Daarnaast willen we bruggen bouwen met andere maritieme scholen en tussen de studenten onderling”, zegt ze. De studenten zullen in Peterhead de Schotse zeevaartschool bezoeken en ook in Haugesund zal er contact zijn met de maritieme afdeling van de lokale universiteit.

Events grote publiek

“Dit project dient een dubbel doel. Enerzijds toekomstige stuurlui vormen en anderzijds de HZS beter bekendmaken bij het grote publiek”, zegt Joachim Besson, Zwitser en eerstejaarstudent aan de HZS. “Daarom organiseren we twee events, een bij het vertrek op 8 september en een bij onze terugkomst op 30 september. Aan de Napoleonskaai aan het Willemdok zullen er stands staan met eten, drank, muziek en animatie. Er zullen ook reddingssloepen te water gelaten worden. Veiligheid op zee is een belangrijk topic”, benadrukt hij.

Crowdfunding

De studenten zorgden zelf voor de sponsering van het project met onder meer crowdfunding. Het totale budget voor het project bedraagt 45.000 euro. Naast de HZS zelf leverden ook het Havenbedrijf Antwerpen, De Poli Tankers, Exmar, Deliveroo, Total en BASF een bijdrage. "Deze bedrijven geloven in ons. Dit is een trainingsproject voor toekomstige stuurlui die misschien ooit voor een van deze bedrijven zullen werken", zeggen de studenten.

De deelnemende studenten betalen elk 200 euro. De deelnemers worden gekozen volgens het principe ‘first come, first served’.

“Dit is een project van en voor de studenten. Het is een open leerschool voor ondernemerszin. We hopen dit project in de toekomst te kunnen bestendigen samen met verschillende andere zeevaartscholen”, zegt Rowan Van Schaeren, algemeen directeur van de HZS, die het geheel ook ziet als een mooie promotie voor de school.

Schepen

De drie schepen die worden gebruikt zijn de ‘Kanaga’, een replica van een ‘Colin archer’ gebouwd in Frankrijk in 1982, de ‘White Dolphin’, gebouwd in 1967 en de ‘Lun II’, een oud vrachtschip gebouwd in 1914 in het Noorse Alesund. De drie schepen kunnen bewonderd worden bij het vertrek aan het Willemdok op 8 september.

Koen Heinen