Antwerpen: storm houdt huis in lege containerstacks

Verschillende Antwerpse containerterminals begonnen de werkweek met het opruimen van omgewaaide lege containers. De vertraging door deze opruimwerken blijft evenwel beperkt.

Het stormweer van het afgelopen weekend hield behoorlijk huis op de Antwerpse containerkaaien. Op meer dan een plaats begon de werkweek met het opruimen van omgewaaide lege containers. Bij ATO, bijvoorbeeld, waar enkele stacks met lege containers omwaaiden en één container in het water belandde. Ook op het terrein is er stormschade, bevestigt general manager Johan Gemels. De hinder voor de klanten blijft evenwel beperkt. Ook bij Progeco vielen een twintigtal lege containers om. 

Bij DP World werd het empty depot getroffen. "Het hoogste aantal omgewaaide containers in de afgelopen jaren", weet woordvoerder Kris Thieren. "Ook het atelier voor de reparaties van de containers heeft heel wat stormschade opgelopen. De hinder voor de klanten is evenwel beperkt gebleven."

Zondag lag het werk bij DP World stil tussen 12.30 uur tot 16.00 uur uit veiligheidsoverwegingen. "Ook vanochtend ondervonden we nog wat moeilijkheden", weet woordvoerder Kris Thieren. "Morgen en overmorgen wordt nog stevige wind voorspeld, maar momenteel is alles onder controle. Qua schepen liepen OOCL Europe en Golbon vertraging op, wat ook een effect heeft op onze planning."

Afgetopte stacks

Bij PSA eenzelfde verhaal. Op sociale media is te zien hoe op de terminal aan Kaai 1742 de opruimwerken bezig zijn. Woordvoerder Pieter Hofkens bevestigt dat er enkele lege containers omwaaiden, maar dat de vertragingen beperkt blijven. "Op Kaai 869 (Europaterminal) heeft het het hardst gewaaid. Het werk heeft daar, maar ook op onze andere terminals, enkele uren stilgelegen. Bij dit weer nemen we uiteraard voorzorgsmaatregelen, zoals afgetopte stacks, wat niet wegneemt dat er enkele containers omwaaiden. De impact op de dienstverlening is beperkt. Want door het stormweer komen de schepen ook met vertraging door."

Ook bij Becomar hield de storm lelijk huis en werd vanochtend de schade opgemeten. Ook hier waaiden enkele containers omver en liep een deel van de infrastructuur stormschade op. Er wordt niettemin wel doorgewerkt. 

Beloodsing op zee

Op zee is de beloodsing van schepen die niet met de Swath kunnen worden bediend, tot nader order opgeschort, en dat al sinds zondagmiddag. Port+ bevestigt dat op zee geval per geval wordt bekeken of beloodsing in de huidige weersomstandigheden mogelijk is.

Michiel Leen