Stiptheid in lijnvaart gaat zienderogen achteruit

Het aantal vertragingen in de lijnvaart is in februari fors toegenomen. Volgens Drewry arriveerde vorige maand slechts 62,7% van alle containerschepen op tijd in de haven van bestemming.

Uit het Carrier Performance Insight Report van de Britse consultant blijkt niet alleen dat deze score de laagste van de voorbije twaalf maanden is, maar ook dat de gemiddelde vertraging is gestegen naar 1,2 dagen.

Iets minder slecht weer op de Atlantische Oceaan zorgde ervoor dat het aantal vertragingen bij de trans-Atlantische diensten in februari daalde tot 39,2% van alle afvaarten. Het vaargebied met de meest stipte lijndiensten is de trade tussen Europa en Zuid-Amerika, waar 89,1% van de schepen klokvast vaart. Deze twee vaarroutes waren de enige twee waar de stiptheid in februari is verbeterd.

Het grootste aantal vertragingen was er in februari tussen het Verre Oosten en Europa waar minder dan drie schepen op vijf zich aan het vaarschema wisten te houden. Deze slechte score houdt wellicht verband met het Chinees Nieuwjaar, waardoor er in die vakantieperiode heel wat afvaartschema’s werden aangepast.

Top-3

Drewry publiceert zoals altijd ook de top-3 van de meest betrouwbare carriers. De Japanse carrier MOL bleek vorige maand opnieuw de beste te zijn, maar de score van 73,6% tijdige aankomsten lag wel veel lager dan die van januari (82,7%). Ook de nummers twee en drie bleven dezelfde als in januari, maar dan met fors lagere percentages. Het gaat om Wan Hai (71,4%) en Maersk Line (70,1%).

Slechts twee containerrederijen deden het vorige maand (lichtjes) beter dan in januari. Dat waren MSC en Zim.

Drewry verwacht dat de resultaten deze maand iets beter zullen zijn, maar voorspelt wel dat ze onder het relatief hoge niveau van de tweede helft van vorig jaar zullen blijven.