Stefan Gielen (MSC) wint internationale prijs met paper 'gevaargoed'

Stefan Gielen, medewerker bij MSC Belgium, wint de 'young agent & broker award’ 2019 van de internationale scheepvaartvereniging Fonasba. Gielen zoekt in zijn onderzoek oplossingen voor de menselijke fouten bij de aangifte van gevaarlijke goederen.

“Crusade towards correct Dangerous Goods Declarations”, onder die titel presenteert Gielen het onderzoek waarmee hij de Fonasbaprijs in de wacht sleepte. Het transport van gevaarlijke goederen is bekend terrein: bij MSC Belgium is Gielen coördinator van de gevaargoedafdeling. Op die manier heeft hij een goed overzicht van wat er allemaal mis kan gaan bij de aangifte van zo’n gevaarlijke lading.

Menselijke fouten 

“Ik heb de rol onderzocht die menselijke fouten spelen bij foutieve aangiften van gevaarlijke goederen. De huidige processen hebben een grote kans op fouten. Bij sommige verschepingen zijn er heel wat actoren betrokken zoals bijvoorbeeld, verscheper, transporteur, consolidator, expediteur, rederij, autoriteiten enzovoort. Telkens moeten de originele data van de verscheper worden gereproduceerd. Bij elke schakel kunnen er fouten in de data sluipen. Vergissen is menselijk. Het is zaak om fouten zo veel mogelijk te vermijden.”

Gielen ziet twee oplossingen voor het probleem: een breed gedragen digitalisering en een formeel statuut, liefst verankerd in internationale regelgeving (IMDG) voor wie het transport van gevaarlijke stoffen overziet. “De digitalisering moet zo breed mogelijk gedragen worden door de internationale stakeholders. Een overvloed aan kleine lokale initiatieven is een druppel op een hete plaat”, weet Gielen.

500 dollar

De paper schrijven kostte zo’n drie weken avond- en weekendwerk. “Vooral het academisch refereren kostte wat tijd. Het eindresultaat is dan ook mijn persoonlijke mening, al heb ik wel het idee dat die ook door mijn werkgever wordt gedeeld.”

Gielen wint hiermee 500 dollar in prijzengeld en een e-learningpakket naar keuze, gesteund door Bimco. Op het Fonasbacongres eind september mag hij de prijs ophalen en de paper presenteren.

Michiel Leen