Starter op NEU3-dienst 'Ever Golden' aangekomen in Zeebrugge

De nieuwe megamax ‘Ever Golden’ heeft als eerste schip van de NEU3-dienst van Ocean Alliance Zeebrugge aangelopen. Het nieuwe recordschip van de Taiwanese rederij kent een groot draagvermogen.

De ‘Ever Golden’ is dinsdagochtend om 4 uur met een dag vertraging gearriveerd in Zeebrugge, waar het afmeerde bij CSP Zeebrugge Terminal. Het nieuwe recordschip van de Taiwanese rederij Evergreen voer de kusthaven binnen met een diepgang van 12,8 meter. De Ever Golden is 400 meter lang, 59 meter breed en heeft een capaciteit van 20.150 teu. Ze heeft als opvallend kenmerk een groot draagvermogen – 199.692 ton deadweight en 217.617 gross tonnage – in vergelijking met bijvoorbeeld de ongeveer even grote ‘Madrid Maersk’, die 190.300 ton deadweight (op 16m draft) en 214.286 gross tonnage telt.

Het nieuwe megamaxschip is vanuit Japan aan haar maidencall bezig. Het schip en haar bemanning werden door het havenbestuur MBZ en CSP Zeebrugge Terminals verwelkomd met een traditioneel ‘godspeed’-plaket foto. Ladingcijfers werden niet gecommuniceerd.

Azië en Noord-Europa

Voor Zeebrugge is de ‘Ever Golden’ de eerste aanloop van de NEU3-dienst. In de kusthaven neemt de NE7- of AEU7-service de vroegere westboundaanloop van de NEU4-service (FAL1) over. Het schip was op zaterdag 12 mei te gast in Antwerpen en reisde verder via Hamburg, Rotterdam en Felixtowe. Zeebrugge is voor de NEU3-dienst de laatste laadhaven in Noord-Europa. Vanuit de kusthaven leidt de reis verder naar Piraeus, Tanjung Pelepas, Singapore, Hongkong en starthaven Ningbo.

De ‘Ever Golden’ vaart in de NEU3- service van de Ocean Alliance tussen het Verre Oosten en Noord-Europa. Rederijen Evergreen en Cosco Shipping leveren alle schepen voor deze loop, die ze als respectievelijk NE7 en AEU7 Service verkopen. Voor hun alliantiepartners CMA CGM en OOCL gaat het om de FAL7 en LL3 Service.

Drie andere schepen

“Intussen werden alle drie andere nieuwe schepen van de G-reeks voor deze dienst genomineerd. De ‘Ever Goods’ zal op 10 juni in Ningbo op maidentrip vertrekken en wordt op 23 juli in Zeebrugge verwacht. Daarna volgt de ‘Ever Genius’, die op 2 augustus de scheepswerf zal verlaten en op 17 september in Zeebrugge moet aankomen. In oktober is het dan de beurt aan de 'Ever Given' om op maidentrip te vertrekken”, laat CSP Zeebrugge Terminal weten.

Roel Jacobus