Start-ups voor de leeuwen geworpen tijdens PortXL-selectiedag

In innovatiehub The Beacon in Antwerpen presenteren vandaag zestien start- en scale-ups hun businessideeën tijdens de selectiedag van accelerator PortXL. Port of Antwerp, MSC, DEME en EY kiezen de meest beloftevolle projecten voor een samenwerking.

PortXL Antwerpen is dit jaar aan zijn tweede editie toe. De maritieme accelerator scout beloftevolle start- en scale-ups die mogelijk een product in handen hebben met een toepassing voor havenbedrijven, en brengt beide partijen met elkaar in contact. Daarna volgt een traject van drie maanden waarin start-up en partnerbedrijf samenwerken. Op het einde van de rit volgt hopelijk een contract tussen de bedrijven.

“Ons concept is uniek in de maritieme wereld”, verzekert directeur Cees-Willem Koorneef. “Andere acceleratoren werken veelal digitaal en beperken zich tot het scouten en contacten leggen. Niemand begeleidt vervolgens het samenwerkingstraject zoals wij dat wij aanbieden.”

Globale ambitie

Gelijkaardige trajecten werden al afgelegd in Rotterdam en Singapore, maar in de nabije toekomst zouden daar wel eens heel wat nieuwe locaties kunnen bijkomen. “PortXL heeft een globale ambitie”, zegt Cees. Er lopen onder meer gesprekken in Oman, Brazilië, de Verenigde Staten en Italië. In de database van PortXL zitten al meer dan 1.500 start-ups.

In The Beacon in Antwerpen, waarmee PortXL eerder dit jaar een samenwerkingsovereenkomst sloot, zijn vandaag vrijdag 6 september zestien start- en scale-ups present. Op de achtste verdieping van het voormalige tolhuis aan Sint-Pietersvliet is er een uitzicht op zowel de haven als de stad.

De PortXL-formule is dezelfde gebleven tegenover het eerste jaar, maar werd wel gestroomlijnd. “De partners hebben vooraf gesprekken gehad met de kandidaten en een soort preselectie gemaakt”, zegt Koorneef. “Op die manier zijn hier alleen bedrijven waar interesse voor is.”

De vooraf geselecteerde bedrijven zijn BujiBui, CheckHub, Cnext, Evolution Energie, Gemsotec, i4sea, Manual.to, Mavisoft, Mileviewer, Ocean Cleaner Technology, ProcessDelight, Romware, Smart-Ship, Tengu, Westray en Yuman. Zowat de helft van hen zijn start-ups met een schaalbaar nieuw idee, de andere helft zijn scale-ups die al een volwaardig product hebben. "De partners van PortXL zijn zelf vragende partij om niet alleen scale-ups met een afgewerkt product in het programma mee te nemen", zegt programmamanager Sven Goyvaerts. "Ze willen ook zelf start-ups coachen en begeleiden."

Artificial Intelligence

Tien bedrijfjes zijn Belgisch. Ook Nederland, Frankrijk en Spanje zijn vertegenwoordigd. BujiBui en i4sea, uit respectievelijk Canada en Brazilië, hebben een langere reis gemaakt om te komen pitchen in Antwerpen. Voor die pitch krijgen de vertegenwoordigers welgeteld één minuut. Sleutelwoorden die vaak voorkomen zijn artificial intelligence (AI), dataverwerking en paperless.

Na de pitches volgen een-op-eengesprekken met partners en andere juryleden. Die juryleden zijn vertegenwoordigers van bedrijven die PortXL ziet als mogelijke volwaardige partners, of die het project op een andere manier sponsoren. Aan negen tafels wordt telkens 25 minuten gepraat, daarna hebben de juryleden vijf minuten om de kandidaten een score te geven. Die score wordt meegenomen in de deliberatie op het einde van de dag, maar uiteindelijk zijn het de vier partners die de knoop doorhakken.

Teddy Preststulens bedrijf Mavisoft bouwt op maat gemaakte AI-oplossingen voor onder meer het automatisch detecteren van schade of roest aan infrastructuur. Zijn tienkoppig team is in Rotterdam gevestigd, maar hij was net te laat om deel te nemen aan het Rotterdams PortXL-programma. “Zelfs als we niet geselecteerd worden, is dit een erg waardevolle kans”, zegt hij. “We willen niet alleen ons concept voorstellen, maar ook van mogelijke partners horen wat ze nodig hebben.”  

Na een intensieve dag zullen tussen de zes en de tien start-ups geselecteerd worden voor een traject van drie maanden, waarin samen gezocht wordt naar een use case en waardevolle samenwerking tussen start-up en bedrijf. Eind september vindt de drie dagen durende kick-off van dat traject plaats.

Jonas van Boxel