Søren Toft vandaag aan de slag als CEO van MSC

Ruim een jaar na zijn vertrek als chief operating officer (COO) van Maersk, heeft Søren Toft vandaag zijn nieuwe functie als CEO van Maersks alliantiepartner MSC opgenomen. Hij krijgt er de dagelijkse leiding over de container- en vrachtdiensten.

Toft heeft er een carrière van 25 jaar bij Maersk opzitten, waar hij als COO uiteindelijk verantwoordelijk was voor het netwerk van lijndiensten. Gelet op zijn topfunctie bij de Deense carrier, kon hij niet zomaar onmiddellijk naar de concurrent MSC overstappen. Tussen zijn ontslag medio november vorig jaar en vandaag – de dag dat hij zijn nieuwe rol bij MSC opneemt – zit een periode van ruim een jaar.

Toft zal in zijn nieuwe rol rapporteren aan zowel Diego Aponte, voorzitter van de groep MSC, als aan diens vader Gianluigi Aponte, de oprichter van MSC. Behalve zijn rol als CEO van de containerrederij, krijgt Toft ook een zitje in de raad van bestuur van de containerbehandelaar Terminal Investment Ltd (TIL), waarvan MSC meerderheidsaandeelhouder is.

Als COO van Maersk was Toft actief voor de grootste containerrederij ter wereld. Het is geenszins uit te sluiten dat hij op termijn de CEO van ’s werelds grootste carrier wordt. De vlootcapaciteit van Maersk bedraagt momenteel volgens de top 100 van Alphaliner bijna 4,1 miljoen teu, terwijl MSC tot op 3,85 miljoen teu is genaderd. Omdat Maersk geen plannen heeft om nieuwe containerreuzen te bestellen en MSC wel op een nieuw order voor megamaxschepen broedt, is het goed mogelijk dat de rederij uit Genève de Deense 2M-partner zal inhalen en de nieuwe marktleider wordt.

Stefan Verberckmoes