Sonia Van de Vyvere doopt Hamburg Süd 'Polar Ecuador' in Antwerpen

Veel schoon volk maandag op de Sea Invest Terminal voor de doopplechtigheid van het containerschip 'Polar Ecuador' van Hamburg Süd. Sonia Van de Vyvere, echtgenote van CEO Philippe Van de Vyvere (SEA-invest), is meter van het 230 meter lange schip.

Met 230 meter lengte en 3.800 teu laadvermogen is de 'Polar Ecuador' niet eens zo'n uitzonderlijk groot schip. Niettemin gebeurt het niet elke dag dat een nieuw schip van die omvang in Antwerpen wordt gedoopt. Meestal gebeurt dat op de werf waar het schip wordt gebouwd. Hamburg Süd en SEA-invest hebben evenwel een goede reden om de naamgevingsceremonie in Antwerpen te laten plaatsvinden. Het nieuwe schip zal een tweewekelijkse dienst tussen Antwerpen en Zuid-Amerika verzorgen. Bovendien heeft de 'Polar Ecuador' de capaciteit voor duizend gekoelde containers ('reefers'). Containers die voor een groot deel zullen worden verwerkt op de Belgian New Fruit Wharf (BNFW) van SEA-invest in Antwerpen. 

Rederij Hamburg Süd nodigde haar klanten uit voor een bezoek aan het schip. Met de fanfare op kop, een verzorgde receptie en zelfs een optreden van een Mariachiband – om de Zuid-Amerikaanse touch in de verf te zetten – werd het schip met flair ingezegend. 

De 'Polar Ecuador' behoort tot een reeks van vier structureel identieke schepen in de Polarklasse. De schepen worden in opdracht van Hamburg Süd gebouwd bij Jiangsu New Yangzi Shipbuilding in China. 

Behouden vaart 

"Ik ben opgelucht dat de champagnefles meteen bij de eerste poging tegen de romp aan stukken sloeg, want dat brengt geluk", zei Sonia Van de Vyvere (midden, met bloemen) bij haar inhuldigingsspeech. "Het is voor mij een indrukwekkend moment om dit schip te mogen dopen. Ik ben altijd blij als ik, zelfs op de meest afgelegen plekken, containers van onze partners Hamburg Süd aantref. De 'Polar Ecuador' is een ambassadeur die ervoor zorgt dat de goederen snel en betrouwbaar op hun bestemming raken. Ik heb ook groot respect voor de zeelui die met hun harde werk het wiel van de wereldhandel draaiende houden. Ik wens de kapitein en de bemanning een behouden vaart. Als meter van dit schip zal ik vaak aan de 'Polar Ecuador' denken."

Kleuren van 'den Antwerp'

Antwerps havenschepen Annick De Ridder voegde toe dat Antwerpen op deze manier zijn positie als nummer 1-haven voor de invoer van perishables in Europa versterkt. Ze stipte aan dat Antwerpen niet alleen over negenduizend plaatsen voor reefercontainers beschikt, maar ook volop werkt aan digitale applicaties en systemen van remote control en monitoring voor de containers. Dat de kraakverse containerreus met zijn rood-witte livrei de clubkleuren van De Ridders favoriete voetbalteam draagt, maakt het voor de havenschepen alleen maar leuker. 

Michiel Leen