Sociaal overleg containerbehandeling Rotterdam zit “in achteruit”

Er zit blijkbaar geen schot in de onderhandelingen over werkzekerheid in de Rotterdamse containerbehandelingssector. De bonden verwijten de werkgevers “achteruit te onderhandelen” en het Havenbedrijf dat ze dat laten gebeuren.

Na de eerste stakingsactie van begin januari waren terminaloperatoren en havenarbeidersbonden opnieuw rond de tafel gaan zitten voor overleg, met het Havenbedrijf als bemiddelaar. Sindsdien was het windstil geworden rond die onderhandelingen, al hadden FNV Havens en CNV Vakmensen besloten het apart sociaal akkoord bij APMT voor de rechter aan te vechten.

In een brief aan zijn leden maakte FNV Havens zopas wel een stand van zaken op. Wat de vakbond schrijft, lijkt erop te wijzen dat de sfeer misschien wel weer aan het omslaan is en de hoop op een akkoord afneemt.

Onfatsoenlijk

“We zijn in de maand april aanbeland en er is nog geen akkoord. Sterker: wij constateren dat werkgevers op dit moment bezig zijn om achteruit te onderhandelen. Op punten waarop tussen partijen overeenstemming was bereikt, ontstaat nu verschil van inzicht.”

De terminaloperatoren willen volgens FNV Havens inzonderheid terugkomen op eerdere afspraken met betrekking tot de voorrang voor werknemers met een contract voor onbepaalde tijd op nieuwkomers. “De poging van werkgevers om de gemaakte afspraak zodanig uit te hollen dat hij niets meer inhoudt, is wat ons betreft onfatsoenlijk en het maakt de werkgeversdelegatie onbetrouwbaar.”

Geen oproep tot acties

Ook Allard Castelein, de CEO van het Havenbedrijf, krijgt opnieuw een veeg uit de pan omdat hij niet reageert op het “uithollen” van gemaakte afspraken en zich zo “als technisch voorzitter” van het overleg “aan de zijde van de werkgevers schaart”.

Voor de 120 havenarbeiders uit de met verdwijning bedreigde pool van Rotterdam Port Services (RPS) zou daarentegen wel een oplossing in de maak zijn, maar FNV Havens houdt de optie van nieuwe acties open om zijn andere eisen kracht bij te zetten. Maar verder dan een oproep om op 1 mei massaal “met spandoeken en vlaggen” in Amsterdam te gaan betogen, gaat de vakbond voorlopig niet.