“Saeftinghedok mag niet worden gebouwd”

Fernand Huts haalt vandaag in verschillende Vlaamse kranten zwaar uit naar de plannen van het Havenbedrijf Antwerpen om het Saeftinghedok te bouwen. Hij waarschuwt voor een gigantisch verkeersinfarct en een negatieve economische impact.

“Het Saeftinghedok mag er niet komen”, laat de topman van Katoen Natie optekenen. Huts voorspelt dat de Linkeroever de bijkomende verkeersstromen die de installaties aan het nieuwe insteekdok dat het Havenbedrijf Antwerpen wil graven, onmogelijk aankan.

De congestie die daaruit zal voortvloeien, zal ook ernstige economische schade toebrengen aan de bedrijven die vandaag al in de Waaslandhaven gevestigd zijn, is zijn overtuiging. Katoen Natie zelf heeft op Linkeroever zijn grootste complex aan logistieke magazijnen staan. Hij ziet de verkeersproblemen over hele regio uitdeinen.

Verhuizing MSC

De volumes die de verhuizing van MSC naar het Deurganckdok zal meebrengen, zullen in zijn ogen al voor zware problemen zorgen op de wegen van en naar Linkeroever en de bereikbaarheid van de bedrijven op Linkeroever in het gedrang brengen. De zowat 1.500 trucks die dagelijks bij Katoen Natie alleen al gaan laden en lossen, zitten nu al geregeld in de file. Met MSC komen er duizenden bij, zegt Huts. Als na het Deurganckdok ook het Saeftinghedok aangelegd wordt en op volle toeren gaat draaien, “zal heel Vlaanderen stilstaan”, beweert hij.

De waarschuwing van Fernand Huts komt er op het ogenblik dat de Vlaamse overheid zich over het omstreden dossier moet buigen. Hij gaat ervan dat “politici hun gezond verstand gebruiken en het dok niet wordt gebouwd”.