Rotterdam volgt andere recordkoers dan Antwerpen

Rotterdam houdt met een globale stijging van 5,4% in zijn maritieme overslag na negen maanden gelijke tred met Antwerpen. De twee havens danken die groei wel niet volledig aan dezelfde trafieken.

Gisteren kondigde Antwerpen al aan dat het dit jaar de kaap van de 200 miljoen ton zal overschrijden. Vandaag kwam ook Rotterdam met zijn cijfers voor de eerste negen maanden van dit jaar.

De twee grootste Europese havens groeien algemeen genomen even hard. Antwerpen stond eind september 5,5% hoger dan vorig jaar. Rotterdam doet even goed met een stijging van 5,4% naar 351,47 miljoen ton, ruim 18 miljoen ton meer dan op hetzelfde tijdstip vorig jaar. Het lijkt ondenkbaar dat de Maashaven het jaar niet op een hoger peil zal eindigen dan het record van 444,73 miljoen ton van vorig jaar.

Daar houdt de vergelijking bijna op.

Vloeibare bulk en roro

Net als Antwerpen dankt Rotterdam een fors deel van zijn groei aan de vloeibare bulk. De Nederlandse mainport zag zijn volumes in die sector zelfs met 12,5% omhoog schieten naar 169,25 miljoen ton. Ruwe aardolie, olieproducten en lng lieten een stevige expansie noteren.

De andere, weliswaar kleinere motor van de trafiekgroei is te zoeken bij het rorogebeuren. Daar noteerde Rotterdam een toename van 11,4% naar 16,64 miljoen ton. Trafiekverschuivingen als gevolg van de problemen in Calais hielpen een handje.

Containers

In de containerbehandeling, die in Antwerpen fors bijdroeg tot het beter resultaat na negen maanden, moet Rotterdam vrede nemen met een gevoelig lager groeiritme. Met 95,91 miljoen ton is sprake van een minieme stijging van 0,2% in tonnage. In teu ging Rotterdam er met 1% op vooruit tot 9,30 miljoen teu. Antwerpen zat op een plus van respectievelijk 5,4% en 8%.

Allard Castelein, ceo van het Havenbedrijf, schrijft dat toe aan het feit dat “de groeimogelijkheden momenteel nog beperkt zijn omdat de nieuwe terminals op Maasvlakte Twee nog niet op volle snelheid draaien”. De daling van de Chinese export en de vertraagde groei in landen als Brazilië en Rusland speelden eveneens mee.

Droge bulk en breakbulk

De droge bulk verloor 3,1% en kwam uit op 65,35 miljoen ton. Steenkool bleef stabiel, maar de agribulk zakte met bijna 12%.

Ook de breakbulkvolumes knikten omlaag, met een daling van 7,6% naar 4,32 miljoen ton.