Rotterdam verliest lijndiensten van CMA CGM, MSC en Cosco

De French Baltic Loop A van de Franse rederij CMA CGM zal niet langer Rotterdam bedienen. Deze dienst naar Sint-Petersburg zal voortaan Antwerpen en Hamburg rechtstreeks aanlopen.

De Rotterdamse haven ziet in korte tijd verschillende lijndiensten vertrekken. De grootste klap is deze week het wegvallen van de NEU1 Service van de Ocean Alliance, die vanaf dit weekend Zeebrugge zal beginnen aanlopen. In deze dienst tussen het Verre Oosten en Noord-Europa varen onder andere 's werelds grootste containerschepen van OOCL met een nominale capaciteit van 21.413 teu. In Noord-Europa zullen ze uitsluitend Felixstowe, Zeebrugge, Gdansk en Wilhelmshaven aanlopen. OOCL's zusterrederij Cosco Shipping Lines levert eveneens megamaxschepen voor deze dienst.

Ook in het shortseaverkeer moet de Nederlandse haven klappen incasseren. Het schip ‘A La Marine’ (1.440 teu) uit de French Baltic Loop A van CMA CGM zal op 14 mei voor de voorlopig laatste keer Rotterdam aanlopen. De rotatie van deze dienst uit Rotterdam en Antwerpen naar Sint-Petersburg wordt gewijzigd, waarbij de stop in Rotterdam wordt vervangen door een nieuwe aanloop van Hamburg.

Vlootwissel

De rotatiewijziging gaat ook gepaard met een vlootwissel. Een van de twee schepen uit de French Baltic Loop A is de op lng varende ‘Containerships Nord’ (1.380 teu). Omdat dit schip een bunkercontract in Rotterdam heeft, wordt het doorgeschoven naar een andere Baltische dienst met Rotterdamse aanloop. De ‘Containerships Nord’ wordt in de A-dienst vervangen door de grotere ‘CMA CGM Louga’ van 2.487 teu. Dit met scrubber uitgeruste schip met ijsklasse is een van de drie feeders (foto) die de Franse rederij vorig jaar liet bouwen voor haar Baltische diensten.

Het verlies van de French Baltic Loop A valt voor Rotterdam ongeveer samen met het vertrek van MSC’s Baltic Loop 5 naar Zweden, die vanaf morgen opnieuw Antwerpen wekelijks zal aanlopen. Het nieuwe vaarschema van de 1.678 teu grote ‘Victoria’ uit die dienst wordt: Antwerpen, Göteborg, Helsingborg en opnieuw Antwerpen. Behalve Rotterdam valt ook Bremerhaven vanaf deze week uit de spreekwoordelijke boot.

Stefan Verberckmoes