Twee dagen jacht op Afrikaanse slang op schip in Antwerpen

Verstekelingen komen voor in alle vormen. De West-Vlaamse reptielenjagers van 'SOS Reptiel' kwamen recent in actie in de haven van Antwerpen om een – ongevaarlijke – Afrikaanse slang te redden uit een lading containers.

De bemanning van een containerschip dat vanuit Afrika de Antwerpse haven aandeed, merkte afgelopen woensdag dat het een slang aan boord had. De autoriteiten werden gewaarschuwd en schakelden 'SOS Reptiel' in. Dat bedrijf uit het West-Vlaamse Ichtegem specialiseert zich in het opsporen en opvangen van reptielen. Een klus zoals die in Antwerpen is evenwel ook voor zaakvoerder Mario Goes uitzonderlijk. "We hebben er twee dagen over gedaan en 150 containers doorzocht voordat we de slang konden vinden", zegt Goes. "Uiteindelijk bleek het om een ongevaarlijke slang te gaan: de African Brown Snake, oftewel Afrikaanse huisslang. Ze is niet giftig en niet gevaarlijk voor mensen. "Het dier gaat nu in quarantaine en wordt onderzocht op ziektes of parasieten. Als het gezond blijkt, wordt het opgevangen door SOS Reptiel." 

Goes is opgetogen over de ontvangst in Antwerpen. "De havenmeester, preventieadviseurs en havenarbeiders waren zeer gastvrij en deden al het mogelijke om de zoektocht te vergemakkelijken. Wij tippen onze hoed aan deze mensen die veiligheid lieten primeren en tegelijk kozen voor een diervriendelijke aanpak."

Het opsporen van dergelijke verstekelingen komt nog voor, volgens Goes, maar toch is de brown snake een uitzonderlijke vangst. "Meestal gaat het dan om kleinere reptielen zoals hagedissen. Slangen zijn eerder uitzonderlijk. Maar omdat men het risico niet wou lopen dat een giftige slang in Antwerpen van boord zou gaan, kwamen wij in actie."

Michiel Leen