ONE start Belgium Baltic Express Service vanuit Antwerpen

De Japanse rederij Ocean Network Express (ONE) start een derde dienst vanuit Antwerpen naar de Baltic. ONE zal de dienst niet zelf exploiteren, maar gaat in zee met een nieuwe partner voor de bediening van Scandinavië en de Baltic.

De beslissing van Hapag-Lloyd om tot het einde van het jaar drie feederdiensten naar Scandinavië en de Baltische regio te staken omwille van tegenvallende volumes als gevolg van de COVID-19-pandemie, heeft ook gevolgen voor ONE. De Japanse carrier had namelijk een allocatie op die diensten van de Duitse alliantiepartner.

Hapag-Lloyd koos intussen Unifeeder als strategische partner voor de bediening van Göteborg, Aarhus, Kopenhagen, Fredericia, Helsingborg en Oslo. ONE kondigde gisteren aan voor een structurele samenwerking met X-Press Feeders te opteren. Via die feederpartner kunnen de Japanners drie nieuwe diensten aanbieden.

BBX

De nieuwe Belgium Baltic Express Service of BBX-dienst zal Rotterdam en Antwerpen wekelijks met Riga verbinden. Die verbinding is nieuw voor ONE, maar niet voor X-Press die met de schepen ‘X-Press Agilty’ (foto) en ‘X-Press Elbe’ uit de Baltic Rotterdam X-Press Service (BRX) al een wekelijkse connectie tussen Rotterdam, Antwerpen, Sint-Petersburg en Riga aanbiedt. De eerste afvaart van de BBX-dienst uit de Scheldehaven is gepland op 8 juli.

Derde dienst

Voor ONE wordt de BBX-dienst de derde directe verbinding tussen Antwerpen en de Baltische regio. Want de rederij blijft bijladen op de North Sea Baltic Service (NBS) en de North Sea Poland Express (NPX) van Hapag-Lloyd, die Antwerpen en Rotterdam met Helsinki, Kotka, Sint-Petersburg, Helsingborg en Gdynia verbinden.

Op vraag van ONE start X-Press Feeders op 3 juli ook een feederdienst onder de naam Denmark Sweden Express Service (DSX) vanuit Hamburg naar Fredericia, Kopenhagen en Helsingborg. Voor deze nieuwe lijndienst huurde X-Press het schip ‘Emilia’ van 700 teu. ONE zal tot slot ook nog slots krijgen op de bestaande Germany Poland X-Press Service of GPX-dienst tussen Hamburg, Gdynia en Gdansk. De Japanse carrier zal deze Poolse connectie verkopen als Poland Express Service (PEX).

Stefan Verberckmoes