Redeboot 'Zeeaster' brengt gewonde binnenschipper aan wal

De redeboot 'Zeeaster' bracht onlangs een gewonde binnenschipper aan wal ter hoogte van de Royerssluis. "Reddingsoperaties zijn zeldzaam, maar behoren wel tot het takenpakket van de overheidsvaartuigen", zegt Yves Goossens, CEO van VLOOT.

Het incident dateert van maandag 28 januari maar raakte nu pas bekend. Omstreeks 19.30 uur raakte bij een aanmeermanoeuvre op een binnenschip ter hoogte van de Royerssluis een opvarende gewond aan zijn hand. De redeboot 'Zeeaster', die instaat voor de beloodsing ter hoogte van de oude rede van Antwerpen, werd ingezet om het slachtoffer van boord te halen. De 'Zeeaster' voer vervolgens naar de monding van de Royerssluis, waar brandweer en ambulance het slachtoffer opwachtten. De tweekoppige bemanning van de 'Zeeaster', Matthias Pieters en Freddy De Pauw, dienden eerste hulp toe. Voordat de brandweer het slachtoffer van boord haalde, gingen ambulanciers aan boord om het slachtoffer te verzorgen. 

Reddingsfunctie 

"Dergelijke reddingsoperaties zijn zeldzaam – gelukkig maar – maar ze behoren wel tot het takenpakket van de overheidsvaartuigen", zegt Yves Goossens, de CEO van overheidsrederij VLOOT. "Alle vaartuigen hebben voor een deel een reddingsfunctie. Ze hebben ook allemaal een AED-toestel (defibrillator, red.) aan boord. Bij een noodoproep gaan we altijd na hoe onze vaartuigen steun kunnen bieden."

Bij dit incident werd in samenspraak met het personeel van de Royerssluis beslist dat de 'Zeeaster' de gewonde binnenschipper van boord zou halen. "Aan boord van het binnenschip was toch wat paniek en bovendien was het slachtoffer een tijd buiten bewustzijn", geeft Goossens nog mee.

Over de toestand van het slachtoffer wordt verder geen informatie gegeven. 

Michiel Leen