Recordschip voor Med trade (update)

Op steeds meer vaargebieden duiken alsmaar grotere schepen op. In een dienst tussen Noord-Europa en het Middellandse Zeeschip is nu zelfs een eerste zogenaamde Bosporusmax opgedoken.

De Zwiterse rederij MSC heeft deze maand het schip ‘MSC Ajaccio’ voor één trip overgeheveld naar de Levante Express, waarop ook Zim een allocatie heeft voor een beperkt aantal havens. Met een capaciteit van 9.403 teu is dit het grootste schip dat tot dusver werd ingezet in een dienst tussen Noord-Europa en het Middellandse Zeegebied.

De wekelijkse lijndienst verbindt Felixstowe, Antwerpen en Rotterdam met Valencia, Limassol, Alexandria, Iskenderun en Mersin. De terugreis naar Felixstowe gaat via La Spezia en een tweede keer Valencia.

Het gaat voorlopig om een eenmalige rondreis, want de Med trade is momenteel voor de meeste carriers een moeilijke markt omwille van de zware concurrentie. De andere schepen uit de Levante Express (of NE3 bij Zim) hebben een capaciteit van 5.711 tot 6.732 teu.

MSC heeft 34 Bosporusmax-schepen van 8.800 tot 9.400 teu in de vaart en in aanbouw. De rederij uit Genève zet dit soort schepen ook in vanuit Noord-Europa naar onder andere India en Zuid-Afrika.