Recordschip CMA CGM stelt zes Europese records scherper (+ video)

De nieuwe megamax ‘CMA CGM Antoine de Saint Exupery’ werd al in drie Europese havens ontvangen als nieuw recordschip. Ook in Zeebrugge en nog twee andere Noord-Europese havens zal de nieuwbouw tijdens de maidentrip records breken.

Met een nominale capaciteit van 20.776 teu is het nieuwe vlaggenschip van de Franse rederij CMA CGM net iets groter dan de laatste Triple E-schepen van Maersk Line (20.568 teu). Ondanks een vergelijkbare lengte (400 meter) en breedte (59 meter) hebben ze een iets lagere nominale capaciteit dan OOCL’s recordschepen van 21.413 teu, die met hun aanlopen in Felixstowe, Rotterdam, Wilhelmshaven en Gdansk nieuwe records gevestigd hebben.

Het eerste Europese record dat de ‘CMA CGM Antoine de Saint Exupery’ verbeterde, was op 6 maart dat van de aanloop van het grootste containerschip ooit in Algeciras (foto). Daarna voer de recordbreker naar Southampton, waar het vorige zaterdag afmeerde (zie timelapsevideo hieronder). Gisteren was de Franse nieuwbouw in Duinkerke, waar het havenbestuur van de recordaanloop gebruik maakte om de verzamelde pers meteen ook de uitbreidingswerken van de Quai de Flandre te tonen.

CSP Zeebrugge Terminal

De Franse megamax is momenteel onderweg naar Hamburg om daar straks een vierde havenrecord op rij te breken. Volgende week zullen er nog records sneuvelen in Zeebrugge (waar de containerreus op 21 maart bij CSP Zeebrugge Terminal afgemeerd zal zijn) en in Le Havre.

De ‘CMA CGM Antoine de Saint Exupery’ vaart in de NEU4 Service van de Ocean Alliance tussen het Verre Oosten en Noord-Europa. CMA CGM levert alle schepen voor deze loop, die door de Fransen als French Asia Line of FAL1 wordt verkocht. Tot voor kort bestond de vloot uit telkens drie zusterschepen van 17.859 teu, 17.722 teu, 16.020 teu en 13.830 teu.

Het nieuwe vlaggenschip en de twee zusterschepen die de Filippijnse scheepswerf Hanjin Heavy Industries & Construction later dit jaar zal opleveren, vervangen de kleinste schepen uit de FAL1 die in het Verre Oosten de havens van Port Kelang, Xiamen, Xingang, Busan, Ningbo, Shanghai, Yantian en Singapore aanloopt.

Stefan Verberckmoes