Racistische Facebookpost kost PSA-havenarbeider en ACV-lid zijn job

De havenarbeider van PSA die in opspraak kwam door een racistische Facebookpost, kan op zoek naar een nieuwe baan. Dat bevestigt ACV-sectorverantwoordelijke Kurt Callaerts. "Ik hoop dat hij tot inkeer komt, want dergelijke uitspraken kunnen niet."

Terminaluitbater PSA ontslaat havenarbeider Bart V. nadat Gazet Van Antwerpen maandag berichtte over een racistische uitlating van de man in een Facebookpost onder een nieuwsbericht van het rechtse onlinemedium Sceptr. “Ik heb het gehad met dat achterlijk rotvolk. Tijd om heel die kutzooi uit te moorden. Zal trouwens heel goed voor het milieu zijn”, liet V. optekenen. Die uitlatingen kosten hem nu zijn job. Hield PSA maandag nog in beraad welke stappen het zou ondernemen met betrekking tot het incident, dan is nu bij ACV te horen dat V. inmiddels is ontslagen. 

Inkeer

ACV-sectorverantwoordelijke Kurt Callaerts volgde het dossier. V. is immers ACV-lid. "Bij een dergelijk dringend ontslag laat ik de betrokkene altijd aangetekend weten dat hij de kans krijgt om zijn kant van het verhaal te doen. Want in theorie zou zijn sociale media-account gehackt kunnen zijn. Ik zeg er meteen bij dat uitlatingen van dat kaliber niet stroken met de normen en waarden van onze vakbeweging. En ook niet met die van zijn werkgever, die de samenwerking beëindigt. Ik hoop dat hij tot inkeer komt, want dergelijke uitspraken kunnen gewoon niet."

Callaerts verwacht niet dat de betrokkene nog veel verzet zal aantekenen tegen zijn ontslag. "In dergelijke gevallen beseft de medewerker in kwestie vaak ook wel dat het erover was", besluit Callaerts. 

PSA was maandagavond niet meer bereikbaar voor commentaar. 

Michiel Leen