Proef met digitaal 'Kot' tegen eind 2016

Tegen eind dit jaar wil de havenwerkgeverskoepel Cepa een proefproject lanceren voor het digitaliseren van de aanwerving van havenarbeiders. In plaats van fysiek aanwezig te moeten zijn, zullen dokwerkers zich via een tablet kunnen aanmelden.

De digitaliseringsplannen kwamen begin deze week aan bod in de Antwerpse gemeenteraad naar aanleiding van de door de havenarbeiders aangekaarte parkeerproblemen aan het Kot, het aanwervingslokaal voor Havenarbeiders op het Eilandje. Caroline Bastiaens (CD&V) pleitte voor de digitalisering om de aanwerving gebruiksvriendelijker te maken.

In een reactie zegt Cepa-topman Paul Valkeniers dat het systeem quasi op punt staat en dat enkel de ingebrekestelling door Europa in verband met de havenarbeid voor vertraging heeft gezorgd. Cepa wil alle dokwerkers die in los dienstverband werken in het kader van het proefproject een tablet bezorgen waarmee ze zich kunnen aanmelden. In totaal zou het om een 3.000 havenarbeiders gaan.

De proefperiode, die nog eind dit jaar en ten laatste begin 2017 zou plaatsvinden, moet toelaten om kinderziektes op te sporen en zo nodig bij te sturen.

Volgens Valkeniers kijken vele havenarbeiders op tegen de nutteloze en moeilijke verplaatsingen naar het Kot. Momenteel vinden daar wegenwerken plaats en in de toekomst wordt daar ook betalend parkeren ingevoerd.

Tegenkanting

De digitaliseringsplannen stuiten op verzet bij de politieke partij PVDA. Voorzitter Peter Mertens zegt dat het fysieke contact tussen de dokwerkers onderling en tussen de ploegbazen belangrijk is en niet kan vervangen worden door een app.

De parkeerproblemen noemt hij een ‘rookgordijn’ om te verdoezelen dat het Kot moet platgegooid worden zodat bouwpromotoren de gronden in handen kunnen krijgen. Die idee noemt hij een verarming voor de stad.

Shuttle

Om het parkeerprobleem aan het Kot aan te pakken leggen de vakbonden samen met de havenwerkgevers sinds dinsdag shuttlebussen in die de dokwerkers van de parking van Kinepolis naar het Kot brengen. De bussen rijden driemaal per dag, telkens voor de aanwervingsmomenten.