Problemen in havens Noord-Italië door corona

In Noord-Italië hebben havenarbeiders in Genua en La Spezia het werk neergelegd omdat ze strengere beschermingsmaatregelen eisen tegen het coronavirus. Italiaanse havens zouden ook gemeden worden door rederijen.

In de haven van Genua legden de havenarbeiders eind vorige week het werk neer op de terminal van PSA omdat de genomen veiligheidsmaatregelen volgens hen ontoereikend waren. Het gaat onder meer om een tekort aan mondmaskers, een tekort aan ontsmetting en verluchting van werkmateriaal en voertuigen, over het aantal passagiers in busjes die dokwerkers vervoeren, de handhygiëne en contacten met scheepsbemanningen en chauffeurs.

Schepen kunnen Genua wel op elk moment verlaten, maar aankomen kan uitsluitend tijdens de dag. Containerschepen krijgen voorrang bij de behandeling tegenover tankschepen. Er worden ook maar twee schepen tegelijk toegelaten in de haven.

Het werk op de terminal van PSA is ondertussen hervat nadat de havenautoriteiten nieuwe maatregelen hebben aangekondigd. Havenarbeiders in La Spezia hebben nu het werk neergelegd om dezelfde redenen.

Bevoorrading Italië in het gedrang

Italiaanse redersorganisaties maken zich ondertussen zorgen over de bevoorrading van het land. Zij hebben onrustwekkende geruchten opgevangen vanuit derde landen, ook EU-lidstaten, dat de havens daar geen schepen meer willen ontvangen die de voorbije twee weken in Italië waren. Volgens de Italiaanse reders is dat niet alleen een bedreiging voor de havensector maar voor de economie van het hele land. Bij Grimaldi in Antwerpen kon men dit niet bevestigen en op de hoofdzetel van de rederij in Napels was voorlopig niemand bereikbaar.

De Italiaanse scheepswerf Fincantieri heeft zijn personeel voor twee weken naar huis gestuurd als maatregel tegen de verspreiding van het virus.

Heel wat omliggende landen blokkeren ondertussen ook het passagiersverkeer per schip van en naar Italië. Eerder hadden een aantal Noord-Afrikaanse landen dat al gedaan en nu volgt ook Griekenland.

Speciale Europese Transportraad

Isabelle Ryckbost, secretaris-generaal van de Europese zeehavenorganisatie ESPO, zegt dat er in de havens veel bezorgdheid is omwille van de contacten met de truckers. Woensdag vindt een speciale Europese Transportraad via video plaats waar ESPO onder meer zal vragen om de havens op te nemen in de prioriteitsgroep voor wat betreft beschermingsmateriaal. “Havens zijn cruciaal voor de toevoer van goederen en die moet gegarandeerd blijven”, zegt de zeehavenorganisatie.

Koen Heinen