Problemen bij CMA CGM na cyberaanval gaan tweede week in

In een kort bericht aan zijn klanten heeft rederij CMA CGM een onderhoudsoperatie aangekondigd in een poging om de IT-systemen te herstellen. Een week na de aanval is een belangrijk deel van de websites van de groep nog altijd onbeschikbaar.

CMA CGM is nog bezig met het gefaseerd aansluiten van IT-applicaties van de rederij zelf en van dochterbedrijven. De problemen bij de Franse rederij, na een cyberaanval op 28 september, gaan hun tweede week in.

De rederij blijft zuinig met informatie over wat er precies gebeurd is. Op 28 september bevestigde ze dat ze het slachtoffer was van een cyberaanval met malware, waarop externe toegang tot de IT-systemen werd afgesloten om verdere schade te voorkomen. Enkele dagen later gaf de rederij aan dat er bij de aanval mogelijk een datalek had plaatsgevonden.

Dochterrederijen operationeel

“CMA CGM Group blijft volledig gemobiliseerd om de toegang tot alle informatiesystemen te herstellen”, klinkt het in de meest recente update van het bedrijf, afgelopen vrijdag. “Ons wereldwijd netwerk wordt geleidelijk aan opnieuw aangesloten.”

Mercosul en Containerships, twee dochterrederijen van de groep, werden vrijdag volledig operationeel verklaard. De e-commercewebsites van CMA CGM zelf en belangrijke onderdelen ANL, APL en CNC blijven onbeschikbaar. Vandaag kondigde CMA CGM bij haar klanten een “onderhoudsoperatie” aan, in een poging om de toegang tot de IT-systemen te herstellen.

Nieuwe vicepresident digitalisering

Te midden van de cyberaanval kondigde CMA CGM vrijdag de rekrutering van een nieuwe vicepresident IT, Digital & Transformation aan. Nicolas Sekkaki komt over van IBM France en moet de digitalisering van CMA CGM Group in goede banen leiden.

Jonas van Boxel