PortXL faciliteert contacten tussen start-ups en 170 havens

Dankzij een overeenkomst tussen PortXL en havenkoepel IAPH komen 170 havens wereldwijd binnenkort in contact met innovatieve start- en scale-ups. De maritieme accelerator wordt partner in IAPH’s World Ports Sustainability Program.

Vorige week tekenden beide partners een overeenkomst om een wereldwijd innovatief platform te ontwikkelen. Daarop kunnen de havens onder de International Association of Ports and Harbors (IAPH) samenwerkingen aangaan met start- en scale-ups. Een koppelprogramma loopt al. Op de World Ports Conference in Antwerpen, in maart 2020, zullen havenbedrijven en innovators elkaar in levenden lijve ontmoeten.

IAPH zag waarde in de lijst van indrukwekkende partners van PortXL – zoals Van Oord, Shell, MSC en DEME – en hun aandacht voor ecologische oplossingen. “Als havens de groei van de economie willen volhouden, moeten ze bezig zijn met ecologie”, zegt PortXL-directeur Carolien Vat-Sandee. “Innovatie is het antwoord op beide.”

Antwerpenaar Patrick Verhoeven, managing director bij IAPH, denkt dat havens van elke grootte kunnen profiteren van de PortXL-portfolio: “Een autonoom vaartuig dat plastic afval verzamelt en data over waterkwaliteit verzamelt. Floaters die stroom kunnen opwekken met golven. Betonnen golfbrekers die mariene diversiteit beschermen. Een rompreiniger die biofouling (aangroei van bijvoorbeeld planten op de scheepsromp, red.) kan verwijderen wanneer een schip in een haven ligt. Dat zijn slechts vier van een heel arsenaal aan innovaties die PortXL steunt dankzij zijn netwerk van havengemeenschappen.”

Havens groot of klein

Vandaag krijgen de 170 havens in het IAPH-netwerk al online toegang tot de start-ups van PortXL, dankzij een formulier waarin ze ook specifieke uitdagingen kunnen toevoegen. Op de conferentie in Antwerpen kan gesproken worden over concrete proefprojecten of experimenten.

“We willen waardevolle matches creëren, door havenbedrijven hun stakeholders in contact te laten brengen met innovators”, zegt PortXL-directeur Cees-Willem Koorneef. “De havenautoriteiten weten zelf het best wie van hun klanten daar het meest geschikt voor is. Deze werkwijze heeft al resultaten opgeleverd in Rotterdam, Antwerpen en North Sea Port, maar havens van elke grootte kunnen hiervan profiteren. Zo is Gibraltar de eerste plek waar stroom opgewekt uit golven op het net wordt gebracht."

Jonas van Boxel