PortXL Antwerpen stopgezet door corona

Door de COVID-19-crisis komt er voorlopig een einde aan het Antwerpse programma van de maritieme accelerator PortXL. "De crisis stelt ons voor een onmogelijke overmacht", zegt Antwerps directeur Cees-Willem Koorneef.

PortXL, dat start- en scale-ups verbindt met bedrijven in de haven om samen maritieme oplossingen te ontwikkelen, had in samenwerking met Port of Antwerp een driejaarsprogramma lopen. Daarvan zijn er twee succesvol afgerond. Het derde jaar, dat in september moest starten, komt er niet.

“Het gaat om overmacht”, zegt Koorneef. “Ons model, waarbij we events organiseren met lokale maar ook veel internationale starters, is in het huidige klimaat gewoonweg niet mogelijk. Door de moeilijke economische omstandigheden hebben bedrijven bovendien hun innovatiebudget bevroren, waardoor er ook aan die kant minder vraag is.”

Digitaal

PortXL Rotterdam blijft wel bestaan, maar ook daar moet het concept herzien worden. “We plannen een nieuwe, volledig digitale variant: ‘Match’. Dat traject staat ook open voor Vlaamse start-ups en scale-ups. In Singapore gaan we ook volledig digitaal. We blijven daarnaast meewerken aan het SPEED-traject.”

“Hoe het op langere termijn verder moet met PortXL Antwerpen, is onduidelijk. “We bekijken of we de draad volgend jaar of het jaar daarop opnieuw kunnen oppakken”, zegt Koorneef. “In ieder geval hopen we de contacten hier warm te houden. De nood aan innovatie is er in ieder geval niet minder op geworden."

Jonas van Boxel