Portex-rampoefening focust op terreurdreiging haven

Grote manoeuvres in de haven van Antwerpen: leger, politie en andere hulpdiensten hielden er een grootschalige oefening. Sluitstuk van de drie dagen durende operatie is een interventie aan boord van een schip, vanochtend bij de Europaterminal.

Portex 2018 is de naam van de grootschalige oefening die plaatsvond in de Antwerpse haven ter hoogte van de Europaterminal. Het gaat om een multidisciplinaire oefening, waarbij een brede waaier aan hulpdiensten en bestuursorganisaties deelnemen. Om er maar enkele te noemen: de brandweer Zone Antwerpen, de Maritime Incident Response Group (MIRG), de federale en lokale politie, Defensie, de Staatsveiligheid (VSSE) en de stad Antwerpen.

Een aantal bedrijven in de haven zoals PSA-MPET, Total en Exxon verleenden hun medewerking aan de oefening. De Dienst Noodplanning van de federale diensten van de gouverneur Antwerpen en het Havenbedrijf Antwerpen (Veiligheid en beveiliging) tekenden voor de organisatie en coördinatie.

Terreur op de Schelde 

De oefening simuleert wat er gebeurt wanneer er een terroristisch incident plaatsvindt op een schip op de Schelde. De verschillende betrokken diensten verdiepten zich sinds dinsdagochtend in de materie. Eerst in de theorie: de oefening begon dinsdagochtend met een tafeloefening voor de veiligheidsdiensten en havenfaciliteiten. Tijdens een provinciale coördinatieoefening op woensdag 16 mei in Antwerpen en Oost-Vlaanderen, oefenden de verschillende beleidsverantwoordelijken hun rol.

Vanochtend volgde dan de operationele inzetoefening aan boord van een schip op de Schelde waarbij de hulp- en interventiediensten ook effectief ter plaatse uitrukken en het schip proberen te bevrijden. Daarbij kwamen de Maritime Incident Response Group (MIRG) en Directie Speciale Eenheden van de politie (DSU) in actie. 

Michiel Leen