Politie doet grootste drugsvangst ooit in haven Gent

De federale politie onderschepte twee ton cocaïne die drugsdealers via Gent Europa probeerden binnen te smokkelen. Het gaat om de grootste drugsvangst ooit in die haven en om een volume dat zich kan meten met recente vangsten in Antwerpen.

Bij drugsvangsten in Belgische zeehavens staat Antwerpen doorgaans in de vuurlijn. Met zijn talrijke containerverbindingen van en naar regio’s zoals Centraal- en Zuid-Amerika is de Scheldehaven een toegangspoort tot Europa die drugsproducenten weten liggen.

Gent blijft echter niet volledig gespaard, zo blijkt nu. De Federale Gerechtelijke Politie Oost-Vlaanderen vond er dinsdag bijna twee ton cocaïne. Dat gebeurde tijdens een actie die samen met parket, douane en Scheepvaartpolitie werd gevoerd.

Brazilië

De drugs zaten in 1.900 pakketten verstopt in drie containers met tegels, die als deklading vanuit Brazilië richting Gent kwam.

Als het gaat om containers op die route, kan het in Gent vrijwel alleen gaan om een van de schepen die fruitsap uit Brazilië aanvoeren. Die schepen nemen geregeld zowel containers als breakbulk mee als deklading.

Commissaris Patrick Willocx, directeur operaties bij de Federale Gerechtelijke Politie Oost-Vlaanderen, wou dat niet bevestigen. Hij wou ook niet kwijt of er in het raam van die vondst arrestaties gebeurden. In het belang van het onderzoek wordt nog geen verdere informatie vrijgegeven. Hij bevestigde wel dat de lading “heel deskundig en stevig verpakt” verstopt zat tussen de tegels.

Grote vondst

Het gaat hoe dan ook om een grote vondst en qua gewicht zelfs om een record voor Gent. De drugs hebben een straatwaarde van maar liefst 100 miljoen euro. Met bijna twee ton gaat het om meer gewicht dan bij de twee jongste grote vangsten in de haven van Antwerpen, waar de douane begin deze maand respectievelijk 1.560 en 1.720 kilo cocaïne aantrof.

Jean-Louis Vandevoorde