P&O Ferries zet alles op goederen en stopt met passagiers naar het VK

P&O Ferries neemt geen passagiers meer mee op haar ropaxlijnen van Zeebrugge en Calais naar het Verenigd Koninkrijk. De rederij wil nu in de eerste plaats de cruciale goederenstromen in stand houden.

De Britse rederij P&O Ferries, uit de groep Dubai Ports World, is met onmiddellijke ingang gestopt met het meenemen van passagiers op haar gemengde roroschepen tussen Calais en Dover en tussen Zeebrugge en Hull. Door de restricties op recreatieve verplaatsingen wegens het coronavirus was het aantal passagiers toch al flink gedaald. Daardoor kreeg elke truckchauffeur op de lijnen vanuit Zeebrugge en Rotterdam naar Hull gegarandeerd een aparte kajuit.

Door passagiers te schrappen uit Calais en Zeebrugge, zet P&O Ferries 1.100 personeelsleden in het Britse systeem voor tijdelijke werkloosheid. De overheid betaalt in die periode 80% van hun basiswedde en het bedrijf legt de rest bij. Op de lijn Rotterdam-Hull was het deze morgen wel nog mogelijk om als passagier online te boeken.

Prioriteit goederen

“Zonder deze strategische beslissing hadden we alle operaties moeten stoppen”, zegt CEO Janette Bell. “De prioriteit gaat nu naar het in stand houden van de goederenstromen tussen de Britse eilanden en het Europese vasteland. We denken daarbij aan het transport van goederen zoals geneesmiddelen, medisch materiaal, ontsmettings- en reinigingsmiddelen maar ook andere goederenstromen die cruciaal zijn voor de economie in het Verenigd Koninkrijk (VK), Frankrijk, Ierland en andere Europese landen. Wij vervoeren maar liefst 15% van alle noodzakelijke goederen voor het VK. Een derde daarvan is voeding, zoals vers fruit en groenten uit Zuid-Europa en Noord-Afrika.”

Vanuit Zeebrugge vaart P&O met diverse schepen naar het VK. Elke avond vertrekken in Hull en Zeebrugge de gemengde roro/passagiersschepen ‘Pride of Bruges’ en ‘Pride of York’ (foto), in tegengestelde richting. Drie keer per week is er een lolo- of ‘lift’-dienst met Hull. Het vaarschema voor vracht vanuit Zeebrugge omvat ook tien keer per week een dienst naar Tilbury (Londen) en twaalf keer naar Teesport (Middlesbrough).

Roel Jacobus