P&O Ferries garandeert elke trucker aparte slaapkajuit

Op haar ropaxen tussen Zeebrugge, Rotterdam-Europoort en Hull, garandeert P&O Ferries elke trucker een aparte slaapkajuit, tegen besmetting door anderen. CEO Janette Bell benadrukt dat alle routes open blijven voor de internationale bevoorrading.

“We zijn pas halverwege de week en ik heb nu al het gevoel dat dit de langste uit mijn carrière is”, opent CEO Janette Bell van P&O Ferries haar videoboodschap. Daarin meldt ze dat midden alle heisa rond het coronavirus, de roro-operator op al zijn lijnen blijft varen.

“In deze ongekende situatie hebben we slechts twee prioriteiten: de mensen beschermen en de goederen en mensen in beweging houden. We doen er alles aan om de reinigingsprotocollen aan boord te intensiveren en over te schakelen van airconditioning naar ventilatie met 100% buitenlucht. Bovendien is de bemanning verdeeld in afzonderlijke wachten met elk een dagdienst en een nachtdienst. En elk bemanningslid dat ziektesymptomen zou vertonen, kan geïsoleerd worden. In de kantoren is overgeschakeld op een ploegenpatroon waardoor niet meer dan een derde van de medewerkers tegelijk achter zijn bureau zit.”

180 jaar door ziekte en tegenspoed

P&O Ferries heeft een speciale service voor vrachtwagenbestuurders op de dagelijkse overtochten Zeebrugge-Hull en Europoort-Hull. In beide richtingen wordt voor iedereen een aparte slaapkajuit gegarandeerd. Nu het toerisme verminderde, hebben de schepen daarvoor voldoende capaciteit. Daarnaast worden alle kajuiten en verblijfsruimtes veelvuldig gereinigd en met verse buitenlucht geventileerd.

Bell benadrukt dat de rol van P&O voor het Europees transport niet min is. “Wij varen 27.000 keer per jaar tussen Groot-Brittannië, Ierland en Europa en vervoeren 2,3 miljoen stuks vracht. Dat zijn 44.230 stuks vracht per week. Of anders gezegd: ontzettend veel vers water, groenten en fruit, medicijnen en andere essentiële benodigdheden. Momenteel sta ik in direct contact met het hoogste bestuursniveau en we hebben een gemeenschappelijk doel om de goederenstroom tussen Groot-Brittannië en Europa in beweging te houden. Al meer dan 180 jaar zijn de schepen van P&O ontworpen om door te gaan in tijden van ziekte en tegenspoed.”

Roel Jacobus