Plasticvanger DEME steelt de show in 300ste Jommeke-album

Een ongewone samenwerking bij DEME. De experimentele plasticvanger van de baggerspecialist speelt een belangrijke rol in het 300e Jommeke-album, 'De Plasticjagers'.

DEME's milieu dochter DEC (DEME Environmental Contractors, red.) installeert op de Schelde in Temse een plasticvanger ter hoogte van de Scheldebruggen Temse-Bornem. Gedurende een jaar wordt de installatie getest in opdracht van De Vlaamse Waterweg. Het is ook in Temse dat de opvallende samenwerking tussen het baggerbedrijf en de makers van Jommeke ontstaat. "Heel toevallig eigenlijk", zegt Magali Bruggeman, die binnen DEME de projecten rond plasticvervuiling overziet. "Temse is een echte stripgemeente. Tijdens een bespreking met de burgemeester, die ook een grote stripfanaat is, kwam toevallig het jubileum van Jommeke ter sprake. Het figuurtje bestaat dit jaar 65 jaar en het 300ste album zat eraan te komen. We zijn in contact gekomen met de uitgevers en zo ontstond het verhaal. Op die manier kunnen we de problematiek van de plasticvervuiling op een luchtige manier onder de aandacht houden. 

'De Plasticjagers'

In het stripverhaal 'De Plasticjagers' ontwerpen Jommeke en professor Gobelijn een nieuwe versie van de onderzeeër uit 'De Plastieken Walvis', die plasticafval omzet in energie. Daarbij krijgen de striphelden hulp van DEME. De DEME-vloot komt in beeld en onder andere DEME-topman Dirk Poppe komt als stripfiguurtje in het album voor. 

De DEME-plasticvanger in Temse wordt momenteel opgebouwd. De installatie bestaat uit een vast en een mobiel gedeelte. Het ene vangt drijvend en in het water zwevend afval, het andere gaat actief op zoek naar grotere stukken afval in het water. Daarbij doet het systeem een beroep op artificiële intelligentie, autonoom varen en virtual reality. 

Autonoom

De mobiele installatie bestaat uit een slim detectiesysteem, een werkboot die autonoom kan varen en een oplaadpunt. Met behulp van artificiële intelligentie wordt drijvend afval gedetecteerd door slimme camera’s, die geïnstalleerd worden op de oude Temsebrug. Een autonoom varende werkboot, de 'Marine Litter Hunter' onderschept afval en duwt het naar een collectieponton. Daarin wordt het afval verzameld, waarbij een kraan uitgerust met een grijper het afval overlaadt in een container.

De vaste kraan wordt vanop afstand bediend door een operator met behulp van virtual reality- en 3D visiontechnologie. Wanneer de container vol is, brengt de werkboot deze autonoom naar het docking station, waar deze gelost wordt door middel van een overslagkraan op de kaai. De 'Marine Litter Hunter' vaart volledig CO2-neutraal, waarbij het vaartuig autonoom aanmeert bij het docking station om op te laden.

Michiel Leen